Novosti

Izložba Danice Posavec “Naše more – morski pejzaži” u galeriji Gradske knjižnice

Poštovani,

s veseljem vas pozivamo na otvorenje samostalne izložbe Danice Posavec koje će se održati u petak 11. svibnja 2018. u 18,00 sati u galeriji Gradske knjižnice u Zaboku.

Tema izložbe je Naše more – morski pejzaži, a autoričina ljubav prema moru vidi se u svakoj slici.

Dođite i uživajte slikama mora, morskih pejzaža i beskrajnog plavetnila.

Očekujemo vas s radošću!

Lijepo molimo da pozivnicu proslijedite svojim suradnicima i prijateljima. Hvala.

S poštovanjem,

Ogranak Matice hrvatske u Zaboku i Gradska knjižnica Ksavera Šandora Gjalskog

IZ KATALOGA IZLOŽBE

Biografija:

Danica Posavec rođena je 24. 4. 1950. Živi u Humu Zabočkom. Umirovljena je socijalna radnica, jednako aktivna u mirovini kao i prije nje. Među brojnim hobijima, ističe se slikanje kojim se bavi više od 25 godina. Članica je likovne sekcije Josip Kaltnecker iz Zaboka i likovnh radionica Ernest Tomašević iz Krapine i Lipa iz Gornje Stubice na kojima je sudjelovala na više od 50 likovnih kolonija i skupnih izložbi. Desetak likovnih radova poklonila je Zagorskoj ligi za borbu protiv raka, Općoj bolnici Zabok i Centru za smještaj i rehabilitaciju Stančić.

Dosadašnje samostalne izložbe bile su sjećanja iz djetinjstva, inspirirane motivima kako se nekad živjelo, vođene rukom sjećanja i osjećajima za rodni kraj (slike iz djetinjstva, lik majke i bake u kućnim poslovima i poslovima u polju, zaboravljeni krajolici). Idilični pejzaži potiču gledatelje da u svojim sjećanjima i sami pronađu neko svoje skriveno drago mjesto iz djetinjstva.

Izložba Naše more osma je njezina samostalna izložba.

Samostalne izložbe:

2005., 2006. – Galerija Mala, Krčma Polanović u Zaboku

2007. – Neandertal pub, Krapina

2008. – Galerija Lipa, Gornja Stubica; Gradska knjižnica i čitaonica, Dom kulture Marija Bistrica

2009. – Spomen škola dr. Franje Tuđmana, Veliko Trgovišće

2016. – Galerija Gradske knjižnice Ksaver Šandor Gjalski, Zabok

Danica Posavec: NAŠE MORE

Za svoju osmu samostalnu izložbu, Danica Posavec odlučila se za jednu temu – more. Pridjevi kojima bi opisala naše more suvišni su: ljepote Jadrana ona opisuje svojim slikarskim jezikom.

Iako more nije nova tema njenih slika, ono joj postaje izazov. U prošloj godini stvarala je odsjaje sunca u suton, valove koji zapljuskuju svjetionik i skrivene vale. Paleta boja i motivi novi su, ali je stil prepoznatljiv: lagani impasto namaz, harmonija boja, jednostavne kompozicije. Hrabriji pristup u izboru palete boja vidimo u slikama Rab u suton, Ribolov uz sviću i Svitanje. U prve dvije prevladava tamni kolorit, s jakim kontrastom svjetla i sjene, dok je zadnja prava eksplozija boja u kojoj more preuzima glavnu ulogu širokom paletom od blago ljubičaste do žarko narančaste.

Svojim slikama Danica Posavec prije svega želi prikazati ugođaj. Mir ranojutarnje šetnje uz more, razigranost mora i galebova u sunčani dan, sukob valova i obale u neveri i smiraj sutona. Ovisno o ugođaju, mijenja se i njezin slikarski rukopis: od laganih, jedva vidljivih poteza na sutonu do debelog impasta na olujnim valovima. Koliko je bila uspješna prenijeti vam svoje impresije Jadranom, pogledajte sami i prepustite se ugođaju nadolazećeg ljeta.

Vesna Pušelj, prof.

Svi dragi prijatelji i znanci, a posebno moja obitelj, znadu da jako volim more, a tko ne voli? Pojedinačne morske pejzaže slikala sam jednom ili dvaput kroz godinu kad sam to poželjela. Ljubav prema moru ima korijene u djetinjstvu. Prvi put sam se veselila moru kada nam je razrednica u 7. razredu osnovne škole najavila maturalni izlet u Dubrovnik. Počeli su dani veselja, štednje, posuđivanja badića, šivanja, maštanja o moru, morskim prostranstvima, vožnji brodom, palmama, agavama, galebovima i drugim ljepotama koje sam do tada vidjela samo na slici. A onda je majka oboljela, otac je radio i donesena je odluka da ne mogu ići na maturalni izlet. Bila sam jako jako tužna, mogla sam samo maštati o moru, slikati vodenim bojama zamišljene morske pejzaže i lijepiti ih po zidu svoje sobice. Izrezivala sam morske motive iz časopisa, skupljala razglednice i tako nadoknađivala vizualni doživljaj morskih motiva, kako bih ravnopravno s drugom djecom i vršnjacima mogla razgovarati o moru, a da se ne primijeti da ga nisam vidjela. U trećem razredu gimnazije išli smo na Hvar, posjetili Dubrovnik, vozili se brodom, i tako sam ja sa zakašnjenjem od 10-ak godina vidjela more.

(Danica Posavec)

Download pozivnica-Danica-Posavec-2018.pdf
Skip to content