Novosti

Izložba slika povodom 60. godišnjice „Ansambla Zabok“ i 15. godišnjice smrti Josipa Kaltneckera

U petak, 16. studenog u 18 sati, otvorena je u Galeriji grada Zaboka (Knjižnica) izložba slika prof. Josipa Kaltneckera (1923.-2003.). Organizator je Likovna sekcija „Josip Kaltnecker“ „Ansambla Zabok“, a izložba je posvećena uspomeni na čovjeka koji je tokom pedeset godina života u Zaboku puno doprinio zabočkom kulturnom, prosvjetnom, posebno likovnom, ali i ostalom društvenom životu. Ovogodišnje obilježavanje 60. godišnjice „Ansambla Zabok“ (1958.) poklopilo se s petnaestom godišnjicom smrti Josipa Kaltneckera, osnivača i dugogodišnjeg stručnog voditelja Likovne sekcije.

Josip Kaltnecker je u Zabok došao 1951. te je najprije radio u Osnovnoj školi u kojoj je bio učitelj, nastavnik pa i direktor. Radio je kao nastavnik i profesor i u zabočkim srednjim školama. Nakon završetka germanistike i povijesti umjetnosti na zagrebačkom Filozofskom fakultetu trajno je bio zaposlen u Gimnaziji i zatim u Školskom centru. Kao nastavnika i profesora njemačkog jezika, povijesti umjetnosti i likovnog pedagoga, a svakako i kao razrednika, pamte ga mnoge generacije nekadašnjih osnovnoškolaca i srednjoškolaca širom Zagorja.

Kao slikar, likovni pedagog i organizator likovnog života u Zaboku značajno je doprinio razvoju interesa za likovnu umjetnost i širenju likovnog amaterizma. Likovnoj sekciji zabočkih slikara amatera posvetio je svoje kreativne umirovljeničke godine. Zasnovao joj je, zajedno s ostalim članovima osnivačima, solidne temelje tako da bez prekida djeluje već preko tri desetljeća.

Ova izložba druga je memorijalna i retrospektivna izložba posvećena „Joži“, nakon one održane u proljeće 2004. I ova ima isti zadatak, obnoviti sjećanje na tog zaslužnog građanina Zaboka i na njegovo slikarstvo, onima koji ga već poznaju i upoznati s njim one koji ga još ne znaju.

Otvorenju izložbe prisustvovali su i u njenoj pripremi sudjelovali i članovi porodice Kalnecker iz čijeg su fonda slika izabrane slike za izložbu, a „Ansambl“ je predstavljao njegov predsjednik Krešimir Završki. O autoru je govorio sadašnji predsjednik Likovne sekcije Drago Cvijetić, a izložbu je otvorila slikareva unuka Tina Kaltnecker. U popratnom programu sudjelovao je poznati zagorski pjesnik Vlado Šenjug s nekoliko svojih novih pjesama. Nakon otvorenja i razgledavanja slika posjetioci su se nastavili družiti uz delicije, koje je pripremila porodica Josipa Kaltneckera i neki drugi njegovi poklonici te uz sokove i originalnu domaću zagorsku kapljicu.

Izložene slike mogu se razgledati svaki dan do 4. prosinca u vrijeme rada Knjižnice.

Pripremio: mr. sc.Vlado Saftić,prof.

Skip to content