Novosti

Izložbom Biserke Baretić otvoreni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

U ponedjeljak, 18. listopada 2021. godine u velikoj galeriji Grada Zaboka otvorena je izložba slika Biserke Baretić, čime su ujedno otvoreni i tradicionalni Dani Ksavera Šandora Gjalskog

Izložbu Uzaludni sijač i Dane Ksavera Šandora Gjalskog otvorio je župan Željko Kolar, koja je podsjetio kako je ova manifestacija službeno proglašena jednom od pet manifestacija od posebnog kulturnog interesa za Krapinsko-zagorsku županiju. „Dani Ksavera Šandora Gjalskog su iz jedne književne nagrade došli do velike nacionalne manifestacije, što dokazuje i kvaliteta programa. Izložba likovne dive Biserka Baretić poseban je kulturni događaj ne samo za Zabok već za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju i pozivam sve da ju dođu pogledati. Ovo je umjetnica koja izrazito dugo stvara, međunarodno je priznata, koja je izlagala i radovi joj se nalaze u niz svjetskih muzeja. Što se tiče same Nagrade Ksavera Šandora Gjalskog – dovoljno govori da je ona nagrada Hrvatskog društva književnika, a dodatno nas posebno veseli Mala nagrada Gjalski i Nagrada Gjalski za srednjoškolce jer to je mogućnost mladim ljudima da se izraze, da to javno promoviraju i vjerujem da je to jedini pravi put kojim moramo ići“ – poručio je župan Kolar.

U ime odsutne autorice slika Biserke Baretić obratila se njezina kćer Sibila Petlevski, dok je o samoj izložbi govorila kustosica i likovna kritičarka Iva Körbler. „Autorica se u izloženom ciklusu slika bavi problemom Armagedona, mitološkim i biblijskim temama. S obzirom na naslov izložbe ‘Uzaludni sijač’ tema je i naše stanje gdje živimo u jednom dosta kataklizmičkom svijetu, čak se neki referiraju da smo u posljednjim vremenima. S druge strane u njezinom slikarstvu postoji jedna dihotomija između prirode i kritičkog gledanja na tu našu suvremenu tobože tehnološku naprednu digitalnu civilizaciju. Priroda je ta kod nje koja zapravo nije sveproždirujuća i koja je zapravo podređena čovjeku nego je u kontekstu jedini spas, izlaz ili put da se vratimo sami sebi“ – naglasila je kritičarka Iva Körbler

Gradonačelnik Zaboka i predsjednik Kulturne manifestacije Dani Ksavera Šandora Gjalskog Ivan Hanžek istaknuo je kako se veseli što po 36. put o 40. godišnjici Nagrade Gjalski ni epidemija nije objavu izuzetno puno književnih djela, među kojima je kao najbolje izabran roman Putujuće kazalište Zorana Ferića. „Uz sve to sutra je poseban razlog za zadovoljstvo, posebno izdanje časopisa Republika koje će predstaviti Julijana Matanović, a koji je posvećen Nagradi Gjalski i samom piscu, a na taj način i Zaboku“ – rekao je gradonačelnik Hanžek.

Među okupljenima na otvorenju izložbe i čitave manifestacije bili su i zamjenica župana Jasna Petek, pročelnica Grada Zaboka za EU fondove i strateške projekte Valentina Đurek i ravnatelj Pučkog otvorenog učilišta Zabok Tihomir Vrančić. Program je vodila voditeljica Gradske galerije Zabok. U glazbenom je programu nastupio Zvonimir Varga.

Otvorenje izložbe Uzaludni sijač održano je uz pridržavanje važećih epidemioloških mjera. Subotnja dodjela Nagrade Gjalski bit će održan uz ograničen broj sudionika, te će biti prenošen uživo putem facebooka. (izvor: Krapinsko – zagorska županija)

Skip to content