Novosti

Izviješće s međunarodnog natjecanja učenika ugostiteljsko turističke strukeodržanog u Bratislavi od 17. do 21. listopada 2011. godine

Natjecanju su nazočili:

§učenici konobari (4THK): Mateja Grah i Sanja Presečki

§učenici kuhari (3THK): Valentina Vreš i Ana Pavlinić

§profesorice: Anka Ilinčić, Irena Bilić i Renata Tršinski

Naši učenici su se natjecali u 4 discipline:

  • prigotavljanje svečanog menua
  • posluživanje svečanog menua
  • pripremanje barskih mješavina
  • flambiranje slatkih jela

U disciplini Prigotavljanja svečanog menua naše učenice Valentina Vreš i Ana Pavlinić, osvojile su 1. mjesto, a u disciplini Posluživanje svečanog menua Mateja Grah i Sanja Presečki osvojile su 2. mjesto.

Na natjecanju je sudjelovalo oko 100 učenika u 8 različitih disciplina: osim navedenih disciplina, još su se učenici natjecali: u postavljanju svečanog stola, u izradi jestivih dekoracija za slastice, u komercijalnom poslovanju (aranžiranje poklona).

Osim učenika iz slovačkih srednjih (trogodišnjih i četverogodišnjih škola) na natjecanju su sudjelovali i studenti slovačke gastronomske akademije, učenici iz Češke Republike, Poljske i Hrvatske.

Naša učenica, Mateja Grah bila je sudionica svečanog programa otvaranja i zatvaranja, pripremala je koktel za predstavnike gradskog ureda za školstvo i Župana što je popraćeno od slovačke televizije i tiskanih medija. Naši su učenici za objedom imali specijalne goste iz ureda Župana koji su s velikim oduševljenjem i vrlo pohvalno govorili o našim delicijama i učenicama, koje su ih pripremile i posluživale.

Tema ovogodišnjeg gastronomskog natjecanja bila je „Ujedinjena Europa za stolom“ pa je gostima je poslužen slijedeći menu: hladno predjelo-Brancin na gnijezdu od rikole, krem juha od buče, europska raznolikost (sljubljena purica i teletina sa lisnatim, cvjetastim i korjenastim povrćem); buket salata, čokoladna senzacija. Za aperitiv je ponuđena Travarica i Jegermeister. Posluženo je vino Vinarije Sever iz Klanjca, koji nas svake godine prati na natjecanju i donira nam vina. Ove godine sljubili smo jela saRajnskim rizling i Pinotom sivim. Za dižestiv smo nudili Vinjak Cezar i Liker od meda.

U neslužbenom dijelu boravka u Bratislavi, domaćini su nam organizirali razgled kulturno povijesne jezgre Bratislave i kazališnu predstavu.

zabilježila:

Anka Ilinčić

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content