Novosti

IZVRSNA VIJEST ZA MLADE I SVE ONE KOJI SE TAKO OSJEĆAJU – GRADU ZABOKU JE ODOBREN PROJEKT Re-GENERATOR

Vijest koja se dugo čekala konačno je i potvrđena. Projekt re – GENERATOR kojeg je Grad Zabok prijavio na natječaj Urbane aglomeracije Zagreb, uspješno je prošao sve faze i bit će realiziran. Potvrdili su to danas, na sastanku predstavnika ministarstva i spomenute aglomeracije, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek i njegova zamjenica Valentina Đurek.

-To je projekt s kojima rastemo i živimo i s kojim smo emotivno vezani. Sam re – GENETATOR obnavlja industrijski dio zaboka koji se pretvara u moderni centar urbane kulture, ne samo za mlade iz Zaboka već i iz cijele Hrvatske – rekla je Đurek dodajući kako spomenuti prostor živi već više od 20 godina budući da se tamo održavaju HGF i drugi rock koncerti.

Vrijednost samog projekta iznosit će 37 milijuna kuna s PDV – om, a sadržavat će tri zgrade koje su međusobno odvojene i svaka napravljena od drugačijeg materijala – jedna od lima, jedna od betona i jedna od polikarbonata. U sklopu re – GENERATORA bit će 16 smještajnih jedinica, otvorit će se 32 nova radna mjesta dok će unutarnji kapacitet za koncerte biti 500 ljudi, a vanjski 1000. Ukupna površina iznosi 22000 kvadratnih metara.

-Jako mi je drago zbog mlade ekipe koja je pripremala projekt i koja se silno veseli ovoj vijesti baš kao i ja. Na HGF – u sam rekao da je to zadnja godina da se festival održava tamo, da će sljedeće godine biti pod šatorom, a onda one sljedeće u novom prostoru. Čini se da ponekad političari uistinu ispune i ono što obećaju – rekao je gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Više o Projektu re-GENERATOR – zagorski centar urbane kulture

Za mlade Zaboka ali i Krapinsko-zagorske županije svakako je najvažniji kapitalni projekt re –GRNERATOR. Nositelj projekta je Gradu Zaboku. Projekt je planiran i Lokalnim programom za mlade grada Zaboka 2016. – 2020. godine kao jedan od glavnih mjera u realizaciji cilja:“sudjelovanje i uključenje mladih u javni život grada“.

Projekt je prijavljen 4. 10. 2018. na Poziv na dostavu projektnih prijedloga „Revitalizacija brownfield lokacija“ za dodjelu bespovratnih sredstava namijenjenih za obnovu brownfield lokacija (bivša vojna i/ili industrijska područja) na području Urbane aglomeracije Zagreb, a išao je od strane Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za područje Urbane aglomeracije Zagreb i nestrpljivo se očekuje pozitivni ishod.

Mladima je potreban moderan centar urbane kulture koji će omogućavati polivalentne sociokulturne aktivnosti za razne kategorije publike, prostor za kulturni i kreativni sektor te razvoj suradnje u civilnom i javnom sektoru u kulturi. Po projektnoj dokumentaciji i izdanoj građevnoj dozvoli re-GENERATOR će sadržavati: hostel, malo boutique kino, društvene prostorije, koncertni prostor, sviraone, studio, uredske i druge prateće prostorije.

Autori projekta studio MVA – Mikelić Vreš arhitekti, kreirali su model sudioničkog upravljanja prostorom koji se temelji na modernim rješenjima ali i na industrijskom nasljeđu. Naime, nastat će transformacijom nekadašnjih prostora zabočke tvornice Regeneracija, a sastojat će se od jednog postojećeg i dvaju novih prostorno – funkcionalnih sklopova – nazvani: Regenerator, Silos i Inkubator, istovremeno razdvojeni i objedinjeni, te djeluju kao jedna zgrada.

Uz rekonstrukciju postojećeg koncertnog prostora s novim stepenastim auditorijem, u cjelini Regeneratora naći će se nekoliko potpuno opremljenih sviraonica, mali tonski studio i prostori za izvođače. Uredski prostori za razne udruge u Silosu biti će organizirani fleksibilno – kao zasebne ćelije ili open-space prostori. Na najvišim etažama, kroz potpuno ostakljena pročelja, u zajedničkim prostorima otvorit će se pogled na cijeli grad. Materijalnost Silosa ostvaruje se snažnim odnosom konstrukcije i oblikovanja – armirano-betonski konstruktivni raster istovremeno je i glavni oblikovni motiv kuće. Uz izložbeni prostor, kino-klub i malo kino u prizemlju te fleksibilne radne i radioničke prostore na katu, najviša etaža Inkubatora sadrži jedinice za smještaj volontera i izvođača. Jednostavni volumen “Inkubatora” oblikovan je translucentnom polikarbonatnom ovojnicom. Dosljedno prevučena preko svih dijelova kuće, ova opna tek djelomično daje naslutiti različitosti svojih unutarnjih sadržaja.

Položaj i međuodnos triju kuća definira glavni pristupni trg – “Red Carpet”. Vanjski prostor moći će poprimiti čitav niz različitih scenarija – koncert na otvorenom, kazališna predstava, kino-projekcija, izložba, pop-up igralište za djecu, tematski mini-sajam, performans, tribina itd.

Prilazni vanjski prostor koji formiraju tri kuće dodatno je naglašen natkrivanjem. Taj novonastali natkriveni trg služi kao mjesto okupljanja i potencijalna ekstenzija unutarnjih sadržaja te istovremeno postaje novi javni prostor grada.

Tri međusobno povezane kuće oblikovane su sa tri različita materijala. Različitim visinama i međusobnim odnosom tvore jasan i dinamičan sklop prepoznatljivog identiteta. Centar će biti novi prostorni znak u silueti grada.

re-GENERATOR u brojkama:
3 prostorne jedinice, 2200 četvornih metara, 2 pozornice, 1 glazbeni studio, 16 ležaja za volontere i gostujuće izvođače, 500 osoba-kapacitet kluba, 32 broj zaposlenika, 3 opremljene sviraonice, 36 osoba-kapacitet dvorane za projekcije, 1000 osoba, kapacitet vanjskog prostora
50 mjesta u cafe baru i 0 prepreka za osobne sa invaliditetom.

Skip to content