Novosti

Javni poziv – uključite se u globalnu akciju “Zelena čistka – jedan dan za čisti okoliš” u subotu, 21. 4. 2012.

Poštovani građani,

obavještavamo Vas da se Grad Zabok pridružio globalnoj eko akciji “Clean it up!” koja se u Hrvatskoj po prvi put održava pod nazivom “Zelena čistka”, a održat će se u 84 države.

Odbor za ekologiju Grada Zaboka pozvao je sva ribolovna i lovačka društva, mjesne odbore, komunalno poduzeće, vatrogasce i škole na području Grada Zaboka da se uključe u akciju.

Među prvima, na pozivu su se odazvali:

DVJ “Zipkica” Zabok – čišćenje okoliša vrtića

Srednja škola Zabok – okoliš škole

ŠRD Zabok – okoliš ribnjaka

Ekološko društvo Lijepa naša Dubrava Zabočka – park Bračak

Planinarsko društvo “Zagorske steze” – Picelj i okoliš

Odbor za ekologiju – okoliš željezničke stanice u Zaboku

Komunalno-Zabok d.o.o.

Cilj ove globalne kampanje je podizanje svijesti građana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada, te zajedničko i organizirano čišćenje i uređenje okoliša.

Čist okoliš je pravo i obveza svih nas. Jedino biće koje stvara otpad je čovjek, a njegovo neodgovorno ponašanja dovest će u pitanje opstanak svih.

VIŠE O AKCIJI:

Akciju su 2008. pokrenuli Estonci kreirajući poseban software za mapiranje i fotografiranje ilegalnih odlagališta na kojoj je sada preko 22 tisuće označenih lokacija. U prvoj akciji je sudjelovalo 50 tisuća volontera koji su prikupili 10 tona otpada s cesta, iz šuma i gradova i to samo za samo pet sati. Akcija se danas proširila na 91 zemlju i broji preko milijun sudionika.

Zelena čistkajedan dan za čisti okoliš se provodi pod pokroviteljstvom predsjednika Josipovića. Podršku akciji dao je i Europski parlament deklaracijom 0003/2011.

Više o akciji možete saznati na stranici: http://www.zelena-cistka.org/

Pozivamo sve građane, škole, udruge, društva, klubove, da se uključe u akciju Zelena čistka i doprinesu zdravijem, čistijem i ljepšem okolišu i našem Zaboku.

Zahvaljujemo svima koji su se uključili u akciju i koji će se uključiti.

Odbor za ekologiju Grada Zaboka

Skip to content