Novosti

[JEDINSTVENO DOGAĐANJE U KZŽ] Zabok domaćin Testivala, konferencije koja je okupila oko 100 testera softvera

Testival konferencija se događa jednom godišnje.

U petak 13. i subotu 14. rujna u Gradskoj galeriji u Zaboku održava se Testival. Testival je, najjednostavnije rečeno, susret testera softvera. Sastanak u Testiranju događa se svaki mjesec, a Testival konferencija se događa jednom godišnje. Konferencija je kombinacija nekonferencijskog formata, gdje sudionici odabiru zanimljive teme. Do sada je Testival bio u Osijeku (2010. i 2013.), Zagrebu (2011. i 2014.), Varaždinu (2012.), Splitu (2015.), Rijeci (2016.), Zadru (2017.) i Vukovaru (2018.). Konferencija u Zaboku okupila je oko 100 sudionika.

– Ovo je zanimljiva konferencija jer su predavači sami sudionici. Imamo ključne predavače, to su Titus Fortner iz SAD-a te Gaspar Nagy iz Mađarske koji su poznati kao autori alata za testiranje. Sve ostale sjednice prezentiraju sudionici. Konferencija je otvorenog tipa gdje sudionici sami predlažu teme o kojima žele razgovarati. Između tih tema glasa se za 16 najboljih i stvara se dinamika jer sudionici nisu samo slušači – rekao je Davor Banović iz tvrtke KING ICT u ime organizatora te dodao kako se ovom konferencijom pokušava stvoriti zajednicu testera softvera. – Do tad testeri softvera nisu imali konferenciju, ovo je prva takva koja okuplja te stručnjake – istaknuo je Banović koji je objasnio tko su zapravo testeri softvera.

– Testeri softvera pokušavaju utvrditi postoje li problemi u softveru kojeg žele isporučiti klijentu. Radi se o kompleksnim sustavima, a ti problemi najčešće nisu na površini i nekad treba profesionalni pristup softveru da bi se utvrdilo postoji li problem. Bilo bi puno više ‘bugova’ primjerice pri radu Facebooka da nema testera softvera. Ovdje su okupljeni ljudi koji rade za poznate velike tvrtke. Imamo ljude koje rade na softverima koji se koriste u liftovima, avionima, na mobitelima odnosno koriste ih obični ljudi, a neki su profesionalni alati koje koriste primjerice u avioindustrijama – rekao je Banović.

Otvorenju današnje konferencije prisustvovali su gradonačelnik Zaboka i njegova zamjenica Valentina Đurek koji su svim sudionicima poželjeli dobrodošlicu. Gradonačelnik je predavačima Titusu Fortneru i Gasparu Nagyju uručio prigodan poklon.

Gradonačelnik Hanžek rekao je kako je Zabok grad koji uvijek gleda prema naprijed pa je stoga i domaćin jednog ovakvog događanja što mu je, kako je rekao, izuzetno drago. Njegova zamjenica Valentina Đurek rekla je kako je ovo jedinstveno događanje u Krapinsko-zagorskoj županiji.

– Drago nam je da su se renomirani hrvatski programeri koji se sastaju jednom godišnje i razmjenjuju iskustva vezana za problem na koje nailaze prilikom programiranja upravo sastali u Zaboku. Za prijedlog organizacije ovog događanja zaslužan je Zabočanin Karlo Šmid koji nas je kontaktirao te smo unatrag godinu dana pripremali ovaj festival. Nadamo da će se sudionici vratiti i sljedeće godine – rekla je Đurek.

Organizatori konferencije su Ana Prpić, inženjer za osiguranje kvalitete u Oradianu, Davor Banović, tester, filozof, teolog i pjesnik, Karlo Šmid – izvršni direktor i tester tvrtke Tentamen , Krešimir Linke – menadžer osiguranja kvalitete u tvrtki Repsly , Marko Kruljac – Programer za razvoj softvera u testu u Degordianu te Željko Filipin – samostalni softverski inženjer na Filipin.eu te Međunarodni ugovaratelj u Zakladi Wikimedia.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content