Novosti

JEFTINIJI PLIN: Od 1. travnja na snazi su nove cijene plina za kućanstva

Krajnje cijene opskrbe plinom, zavisnom o tarifnom modelu, u prosjeku su manje od 6 do 9 posto, rekao je direktor Plina Konjščina, distributera za istočni dio županije

Hrvatska energetska regulatorna agencija odredila je nove cijene plina, energenta kojim se opskrbljuje veliki dio stanovništva naše županije. Cijene su niže tako od pet do devet posto. Nova jeftinija cijena plina na snazi je od 1. travnja i po njoj će se obračunavati do ožujka iduće godine. HERA je službeno na svojim stranicama obavijestila kupce plina da su na temelju Odluke o iznosu tarifnih stavki za javnu uslugu opskrbe plinom od 1. travnja 2015. na snazi nove cijene javne usluge opskrbe plinom za krajnje kupce. Nove cijene donesene su za sve opskrbljivače u obvezi javne usluge i odnose se na razdoblje od 1. travnja do 31. prosinca 2015..

Kalkulatore u ruke

Direktor Plina Konjščina Željko Darmopil istaknuo je kako su krajnje cijene opskrbe plinom za isporučenu količinu plina, zavisno o tarifnom modelu u prosjeku manje od 6 do 9 posto od dosadašnjih. Na pitanje koliku uštedu mogu očekivati Zagorci ovim smanjenjem, Darmopil je objasnio da pod pretpostavkom da prosječna obitelj troši godišnje približno 12.000 kWh 8tarifni model TM, smanjenje godišnjeg izdatka za opskrbu plinom bi iznosilo od 250 do 300 kuna. – A s obzirom da su niže cijene opskrbe plinom u 2015. godini u primjeni od 1. travnja, ušteda u ovoj godini biti će približno od 160 do 190 kuna – izračunao je direktor Plina Konjščina, a vjerojatno će ovih dana kalkulatore u ruke uzeti i građani. Godišnju uštedu prosječne obitelji koja se grije na plin Gradske plinare Krapina računao je za Zagorski list i voditelj dispečerskog centra Ivan Smojić.

Dvadesetak lipa manje

– Prosječna obitelj na distribucijskom području mjesečno potroši 60 m3 (550 kWh) prirodnog plina. Dakle, godišnje prosječna obitelj potroši 720 m3 plina te će uštedjeti oko 160 kuna na godišnjoj razini – rekao je Smojić. Cijena plina Gradske plinare Krapina za TM1 – TM2 – TM3 iznosi 2,85 kn/m3 bez PDV-a, odnosno 0,3074 kn/kWh bez PDV-a. Prijašnja cijena plina iznosila je 3,07 kn/m3 bez PDV-a, odnosno 0,3320 kn/kWh što čini razliku od 7%. Dakle, po m3 plina u navedenim tarifnim modelima cijena plina je manja za 22 lipe – pojasnio je voditelj dispečerskog centra Gradske plinare Krapina. Kolike će zbog ovog pojeftinjenja biti uštede na godišnjem nivou teško je precizno odrediti zbog vrlo velikih razlika u potrošnji pojedinih potrošača rekao nam je Juraj Bradač, rukovoditelj tehničkog sektora u Zagorskom metalcu, no radi se o iznosima od 100-tinjak kuna pa do preko 500 kuna (za kućanstvo koje koristi plin za grijanje, pripremu tople vode i kuhanje). Da bi bilo razumljivo svim građanima, ukupno pojeftinjenje iznosi 20 do 24 lipe po metru kubnom. U odnosu na dosadašnje tarife radi se o smanjenju od 5,4 do 6,75 %. Bradač je još napomenu da su ovom promjenom povećani iznosi fiksne mjesečne naknade ( umjesto 13 na14 kuna, umjesto 23 kn 25, itd). Iznosi su također bez PDV-a .Građani pozdravljaju ovu odluku, no rado bi da je jeftiniji plin bio već i ove zime, a nek tek sad, od proljeća kada se i puno manje troši ovaj popularni energent.

Mirjana Bašak
HRVATSKO ZAGORJE

GRADSKA PLINARA KRAPINA: Prosječna obitelj potroši 720 m3 plina te će uštedjeti oko 160 kuna na godišnjoj razini

PLIN KONJŠČINA: Ušteda u ovoj godini za prosječnog potrošača bit će od 160 do 190 kuna

Izvor: Zagorski list

Skip to content