Novosti

Jurici Pavičiću Nagrada Gjalski za roman ‘Crvena voda’

Objavljen je dobitnik Književne nagrade Gjalski za 2018. godinu

Danas je na konferenciji za medije u Dvorcu Gjalski u Gredicama objavljen dobitnik ovogodišnje Književne nagrade Gjalski, a to je Jurica Pavičić za roman ‘Crvena voda’ u izdanju Profila iz Zagreba.

Naime, na sjednici održanoj 26. rujna Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Stjepan Čuić (predsjednik), Julijana Matanović, Sofija Keča, Ingrid Lončar i Ivica Matičević, većinom je glasova odlučilo da se Nagrada dodjeli Pavičiću.

U uži izbor za Nagradu ušle su sljedeće knjige : ‘Igrač’ Marine Šur Puhlovski, Špilberk Hrvoja Hitreca, ‘Veće od kuće’ Dorte Jagić, ‘Dom blaženog djeteta’ Mirka Marjanovića, ‘Divlje guske’ Julijane Adamović, ‘Vrijeme seksa u doba nevinosti’ Drage Hedla i ‘Crvena voda’ Jurice Pavičića.

– Iz kvantitativno obilate, a kvalitativno solidne prošlogodišnje produkcije, povjerenstvo je odlučilo izdvojiti i nagradi roman Jurice Pavičića Crvena voda. To je priča o nestanku jedne djevojke i o tome kako je taj nestanak promijenio živote onih kojima je djevojka bila važna. Tekst objedinjuje dvije vrline, na koje bismo željeli upozoriti i čitateljsku i stručnu javnost – objasnila je u ime Prosudbenog povjerenstva Julijana Matanović.

– Prva od tih vrlina stilski i kompozcijski postupak uz pomoć je priča konstruirana. Svaki od njezinih dijelova ispričan je iz perspektive nekoga od likova koji u radnji sudjeluju. Ti likovi, međutim, ne pripovijedaju sami, nego se o njima govori u trećem licu, ali se donosi samo ono što oni sami mogu vidjeti i znati. Tako je stvorena i zanimljiva pozicija pripovjedača; u jednu ruku, njegove su intervencije svedene na najmanju mjeru jer se likovi nalaze u središtu pažnje; u drugu ruku, međutim, pripovjedač je sveprisutan, jer ipak on govori umjesto likova. To je pak važno zbog toga što je riječ o kriminalističkog priči: imamo posla sa zagonetkom koja se na kraju i razijeršava, a čitatelj ni u jednom času nema dojam da mu je kazivač nešto zatajio ili da ga je nastojao dovesti u zabludu. Tako se fragmentarnost i nespoznatljivost ukazuje kao glavna osobina zbilje, a još više našega doživljaja te zbilje – pojasnilo je Povjerenstvo.

Radnja romana se zbiva, naime, od 1989. do 2016. godine, a glavna tema je nestanak sedamnaestogodišnje djevojke. Pavičić u svojem romanu uključuje i političke, društvene, ekonomske, ali i psihološke promjene koje su se u vrijeme radnje zbivale. – Likovi su vrlo životni i uvjerljivi – objasnila je Julijana Matanović i dodaje kako je pisac uspio izbjeći svaku deklarativnost, suzdržao se od slanja političkih poruka.

Sam autor se zahvalio Prosudbenom povjerenstvu i objasnio je kako je polaskan. – Dobivao sam nagrade za novinarstvo i za dramu i scenarije. Ovo mi je prva nagrada za prozu, a možda i najvažnija koja se može dobiti u Hrvatskoj. Mislim da je Nagrada Gjalski tradicionalno najvažnija prozna nagrada koja se može dobiti u Republici Hrvatskoj, a nagradu su prije dobivali autori koji su mi veoma dragi poput Renata Baretića, Miljenka Jergovića i Kristiana Novaka – rekao je Pavičić i dodao da mu je drago da je novi dobitnik u tom nizu te se zahvalio timu koja je zaslužna za izdavanje knjige. – Zahvaljujem urednici Adriani Piteši, lektorica Tanja Konforti, kao i autoru ilustracije Alemu Ćurinu.

Pavičić je objasnio i kako je knjiga nastala. – Uvijek nastojim čvrsto isplanirati knjigu prije nego ju počnem pisati. Užasavam se toga da počnem graditi most, a da ne znam gdje je obala, a tako je bilo i s ovom knjigom – objasnio je Pavičić i dodao kako se s knjigom jako mučio. – Trebalo je pomiriti konstrukciju na koju sam posebno morao paziti, a druga stvar je bila ta što sam morao paziti da ne zatajim obrat – rekao je Pavičić.

Ivica Matičević iz Prosudbenog povjerenstva je objasnio kako to što je nagrada otišla u ruke Pavičiću ne iznenađuje i zaključio kako je riječ o sjajnom romanu, a mišljenje dijeli i Stjepan Čuić, predsjednik Društva hrvatskih književnika.

Dodajmo kako su na konfrenciji za medije bili i zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek, njegova zamjenica Valentina Đurek te brojni drugi iz kulturnog života grada Zaboka.

Svečanost dodjele Nagrade Gjalski održat će se u subotu 27. listopada s početkom u 18 sati u Osnovnoj školi Ksavera Šandora Gjalskog.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content