Novosti

Jurjevski krijes na Piclju, 23.4.2016. od 18,00 sati

Planinasrsko društvo „ Zagorske steze“ i Ansambl „Zabok“ 23. travnja 2016. godine pripremaju oživljavanje Jurjevskog običaja u Zaboku. Često slušamo o obilježavanju „Jurjeva“ u Hrvatskom zagorju, no moramo priznati da o samom običaju sve manje znamao, a naročito mladi i djeca. Stoga je želja Ansambla Zabok, oživjeti običaj, evocirati uspomene naših građana zrelije dobi i kao nematerijalno dobro naše tradicijske kulture, sačuvati ga od zaborava.
Na Jurjevo se slavi dolazak proljeća, dan je sve dulji i sve sunčaniji, te pogoduje boljoj plodnosti. Nakon Jurjeva prestaje ispaša stoke po poljima kako bi se trava sačuvala za otkose i njome se hranilo po zimi. Toga dana stoka se kiti zelenim grančicama, zelenje se stavlja na ulaze u dvorišta, kuće, staje. U predvečerje muškarci obilaze kuće pjevajući jurjevske pjesme pred vratima, a domaćini ih daruju. Jedan od njih simbolizira „zelenoga Juru“, na sebi nosi koš okićen zelenim granjem. Jurjevski običaj završava paljenjem krijesa na najvišem vrhuncu okružja, a najhrabriji i najsposobniji preskaču krijes-bez posljedica!
Dragi Zabočani, stari, stariji, mladi i najmlađi! Pozivamo Vas na Picelj! Prisjetimo se svoje tradicije! Upoznajmo svoju tradiciju! Prenesimo je na naše potomstvo, da znajutko su i otkuda su!

Oživljavanje običaja bit će popraćeno autohtonom gastro–ponudom. Stoga Vas pozivamo na originalan doživljaj!


Na Piclju, prostoru Planinarskog doma PD „Zagoske steze“, 23. travnja 2016. uz tradicijski program Ansambla „Zabok“ proslavimo zajednički Jurjevo u Zaboku!

Skip to content