Novosti

Jurjevski krijes na Piclju u subotu, 22. 4. 2017. u 18 sati

Planinarsko društvo „ Zagorske steze“ i Ansambl „Zabok“ 22. travnja 2017. godine u 18 sati pripremaju oživljavanje Jurjevskog običaja u Zaboku.

Često slušamo o obilježavanju „Jurjeva“ u Hrvatskom zagorju, no moramo priznati da o samom običaju sve manje znamo, a naročito mladi i djeca. Stoga je želja Ansambla Zabok, oživjeti običaj, evocirati uspomene naših građana zrelije dobi i kao nematerijalno dobro naše tradicijske kulture, sačuvati ga od zaborava.

Na Jurjevo se slavi dolazak proljeća, dan je sve dulji i sve sunčaniji, te pogoduje boljoj plodnosti. Nakon Jurjeva prestaje ispaša stoke po poljima kako bi se trava sačuvala za otkose i njome se hranilo po zimi. Na Jurjevo se stoka kiti zelenim grančicama, zelenje se stavlja na ulaze u dvorišta, kuće, staje.

U predvečerje muškarci obilaze kuće pjevajući jurjevske pjesme pred vratima, a domaćini ih daruju. Jedan od njih simbolizira „zelenoga Juru“, na sebi nosi koš okićen zelenim granjem. Jurjevski običaj završava paljenjem krijesa na najvišem vrhuncu okružja, a najhrabriji i najsposobniji preskaču krijes-bez posljedica!

Prisjetimo se svojih tradicijskih običaja i prenesimo ih na mlade.

Dragi Zabočani, pozivamo Vas na Picelj!

Skip to content