Novosti

KAKVA ČAROLIJA] Šareni baloni još jednom obojili zagorsko nebo

Festival balona traje do 5. svibnja

Danas je na Krapinsko – zagorskom aerodromu započeo Croatia Hot Air Ballon Rally, treći po redu festival balona i balonaštva kojeg zajednički organiziraju Krapinsko- zagorska županija i Balon klub Zagreb. Festival je to na kojem će nastupiti 17 ekipa Austrije, Francuske, Makedonije, Velike Britanije, Slovenije, Njemačke, Latvije i Hrvatske.

Župan Željko Kolar istaknuo je da nije mala stvar po treći puta biti domaćin ovakvog festivala balonaštva koji je organiziran na svjetskoj razini. – Ovo je dodatni sadržaj našem turizmu, a isto tako, trebalo je mnogo truda da se ovo organizira i svima koji su pomagali, veliko hvala – rekao je Kolar. Da je ovo velika stvar i veliki događaj koji konačno pokazuje da zagorski aerodrom ima funkciju istaknuo je zabočki gradonačelnik Ivan Hanžek. – Osobito me veseli ovako velik broj građana koji se danas ovdje okupio čime se pokazuje da ovaj aeorodrom jest projekt s idejom i budućnošću – dodao je gradonačelnik Zaboka.

A posjećenost je uistinu bila zapanjuća. Nepregledna kolona automobila i mnoštovo ljudi, što mladih, što obitelji, a što onih u trećoj dobi, došli su na otvorenje festivala balona i sa zanimanjem pratili dizanje i punjenje balona. Posebna je atrakcija bila i mogućnost da se uđe u unutrašnjost jednod od balona što se najviše dopalo najmlađima. -Ovdje smo prvi puta i preko medija smo čuli za ovo događanje. Priroda je prelijepa, a baloni su posebno atraktivni. Nije nam bio problem ‘potegnuti’ iz Celja jer praznik je i htjeli smo djeci priuštiti ovo iskustvo – rekla nam je jedna od posjetiteljica događanja koja je s obitelji stigla čak iz Slovenije.

Zanimljivo je da će ove godine na Croatia Hot Air Ballon Rallyu balonima letjeti i neke od najboljih pilotkinja. Jedna od njih je i Marija Petrić – Mikloušić iz Balon kluba Zagreb koja nam je rekla kako joj ljepote Zagorja nisu nikakva novost jer ovdje članovi kluba lete već godinama. – Zagorje je predivno mjesto za letenje. Možete vidjeti predivnu prirodu, divljač kako trčkara bregima…ma divno je – istaknula je iskusna pilotinja dodajući kako je ispit za pilota položila 1998. godine, a da se u balone zaljubila uz supruga koji u letenju uživa već četrdeset godina. Uz Mariju letjet će i Sanne Haarhuis iz Nizozemske, Inga Ūle iz Latvije i Elisabeth KindermannSchön iz Austrije.

Svi oni koji danas nisu uspjeli doći na ovaj jedinstven događaj, stignu to učiniti do nedjelje 5. svibnja. Program za građane počinje od 16 sati i 30 minuta, a u subotu i nedjelju u 20 sati pripremljene su i noćne iluminacije u kojima se baloni uz pomoć gorionika osvijetle te izgledaju kao ogromni lampioni. U Zagorju će se moći vidjeti i jedinstveni balon oslikan motivima slika slikara Ivana Rabuzina pod imenom ‘Svečanost cvijeća’, a neki će se moći i nakratko dići na vezni let s najvećim registriranim balonom u Hrvatskoj pod nazivom Geopriča Parka Prirode Papuk.

Sve ovo je i više nego odlična pozivnica da do nedjelje dođete na aerodrom u Zaboku i uživate u prizorima koji zaustavljaju dah. Ulaz je besplatan.

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content