Novosti

KAMP OTPORNOSTI ZA DJECU IZ UDOMITELJSKIH OBITELJI

Zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji Društava Naša djeca Varaždin i Zabok te Centara za socijalnu skrb Krapina, Zlatar Bistrica i Zabok treću godinu za redom organizirano je ljetovanje za djecu iz udomiteljskih obitelji s područja Krapinsko-zagorske županije.

Značaj ovog projekta već prije pet godina, odmah u početku, prepoznala je Zaklada „Hrvatska za djecu“ koja ga je i ove godine financijski poduprla. Tako su zajedno s djecom iz udomiteljskih obitelji s područja Varaždinske županije i ove godine mali Zagorci, sa svojim voditeljicama, aktivisticama DND-a Zabok Ivanom Jurina i Nikolinom Tustić, uživali na otoku Rabu od 1. do 8. kolovoza. Sveukupno 72-je djece u dobi od 5 do 17 godina uživalo je u Odmaralištu varaždinskog Društva Naša djeca, odnosno kako su ga i sami nazvali: „Odmaralište – Naša luka sreće“.

Osim svakodnevnog uživanja u kupanju, igrama u vodi i sunčanju, družili su se u ciljano osmišljenim sadržajima, kroz radionice Vrtuljak osjećaja i Svaštaonicu, a svoju su kreativnost pokazali u okviru glazbene, likovne i novinarske radionice. Pod stručnim vodstvom kineziologa mnogi su savladali i osnove plivanja, a poseban doživljaj za sve bila je vožnja brodom do Malog i Velog Lošinja te skakanje s broda. Večeri su bile predviđene za odlazak u grad ili kamp, ples uz živu glazbu na terasi hotela Padova te uživanje i druženje. Zabavne večeri organizirane su za djecu i na terasi Odmarališta te su djeca mogla pokazati svoju kreativnost, spontanost i družiti se, sklapati nova prijateljstva i jednostavno uživati.

Cilj kampa, osim uživanja i boravka na moru, jest da se njegovi polaznici osamostale, bolje upoznaju sebe i svoje vrline i kvalitete, razviju samopouzdanje, učvrste prijateljstva i steknu vrijednosti koje će im pomoći dalje na njihovom životnom putu. Unatoč njihovim teškim sudbinama, na koje nisu mogli utjecati, jedan od ciljeva kampa je pokazati im da su posebni i važni i pomoći im da otkriju talente koji se skrivaju u njima.

Pripremila: Jasenka Borovčak

Skip to content