Novosti

KINEDOK – dokumentarna srijeda u Zelenoj dvorani 22.11. 2017.

Felsőbb parancs + Azok / Vrhovna naredba + Oni
Viktor Oszkár Nagy, András Petrik, Krisztina Meggyes – Mađarska 2015 – 50′ + 28′
Srijeda, 22.11.2017. u 19 h
Ulaz slobodan

Pára nad řekou / Para povrh rijeke
Filip Remunda, Robert Kirchhoff, Slovačka, Češka 2015, 83′
Srijeda, 22.11.2017. u 20:20 h
Ulaz slobodan

VRHOVNA NAREDBA – 19 h
Prelazak preko granice odlučujući je korak u životu svakog izbjeglice. Sa srpske strane, pastor s obitelji odlučno pomaže nesretnicima na putu, donoseći im hranu i odjeću, s mađarske pak strane, selo se ujedinilo da pomogne policiji u hvatanju istih. Kamera je sve to vrijeme u neposrednoj blizini svojih likova, a nikad aktualniji izazov migracija u Europi ne mijenja samo živote onih u potrazi za boljim životom, već i one koji su nekada živjeli zajedno.

ONI – 19:50
Vámosszabadi je bilo mirno imućno selo u Mađarskoj, sve dok mu mir nije poremetio iznenadan događaj – tek nekoliko kilometara od njihove granice izgrađen je izbjeglički kamp. To je podijelilo selo, ali pravo je pitanje: tko je tu kome ustvari poremetio mir? I tko su ti koji se najviše bune? I zašto baš oni?

PARA POVRH RIJEKE – 20:20
Tema ovog dokumentarca je prolaznost slave, a tvrdnji da je slava umjetnika privremena svjedoče apsurdne, duhovite, ali i dijelom tragične životne priče triju iznimno nadarenih vremešnih džezista.
Baš poput pare povrh rijeke koja se tiho pojavljuje, a zatim nestaje, život svakog ljudskog bića jednako je prolazan. To se posebice odnosi na umjetnike. Ovaj film tematizira prolaznost umjetničke slave kroz živote trojice džezista. Trubač Laco Deczi, saksofonist Ľubomír Tamaškovič i kontrabasist Ján Jankeje izbjegli su iz okupirane Čehoslovačke na zapad, gdje su dijelili slavu sa svjetski poznatim glazbenicima. Refleksivna melankolija filma, koji zahvaća izmaglicu slave netom prije nego što nestane, odražava se u inače opuštenom i kontemplativnom ritmu priče.

FESTIVALI I NAGRADE:
Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi 2015; Visions du Réel 2016; Filmski festival u Krakovu 2016; FID Marseille 2016; Međunarodni festival dokumentarnog filma u Budimpešti 2016; Slovačka Nagrada IGRIC za najbolji film ili televizijski dokumentarac 2016.

Skip to content