Novosti

KineDOK: NOĆ DOKUMENTARACA 25.5.2016. od 20,00 sati u Zelenoj dvorani

U dugoj noći dokumentaraca u Zelenoj dvorani prikazujemo dva naslova koji se bave temom autizma i bankarskog sistema u zemljama tranzicije!


Srijeda, 25.5.2016.

> 20:00 h
MOJ OTAC BANKAR / Mans tēvs baņķieris
Ieva Ozolina – Latvija 2015 – 68’ – dokumentarni

> 21:00 h
TAKO BLIZU, TAKO DALEKO / Tak ďaleko, tak blízko
Jaro Vojtek – Slovačka 2014 – 80’ – dokumentarni


ZELENA DVORANA, TRG DRAGUTINA DOMJANIĆA 6, ZABOK
ULAZ SLOBODAN

MOJ OTAC BANKAR Ieva Ozolina – Latvija 2015 – 68’ – dokumentarni

Oboružana fotografijom s Interpolove tjeralice, latvijska redateljica putuje u Maleziju u potrazi za ocem, odbjeglim milijunašem…
Nakon raspada Sovjetskog Saveza, u Latviji je nastao potpuni kaos, a Latvijci su pomislili da mogu sve. Jedan od njih je i nekad skromni profesor Boriss Osipvs, koji je preko noći postao oholi bankar, tipičan za sve istočnoeuropske novopečene bogataše početkom 90-ih godina. No, ubrzo je zbog prevare štediša napustio zemlju i – potpuno nestao iz života svoje obitelji. Petnaest godina kasnije, njegova kćer, oboružana samo fotografijom s Interpolove tjeralice, putuje u azil za mentalne bolesnike u Maleziji kako bi saznala je li čovjek na fotografiji njezin rođeni otac. Uzbudljiva emotivna priča o čovjeku koji se izgubio u prekretničkom vremenu… i kćeri koja se nada pronaći ga.

TAKO BLIZU, TAKO DALEKO Jaro Vojtek – Slovačka 2014 – 80’ – dokumentarni

Kako zapravo izgleda suživot djece s autizmom s njihovim roditeljima?
Ovaj intimni dokumentarac otkriva specifične i autentične situacije u domovima nekoliko obitelji s djecom s poremećajem iz autističnog spektra, izazove s kojima se susreću i ustrajnost koja im je potrebna da bi „izgurali dan“. Ovaj film nastoji istaknuti nove vizure na ovaj ozbiljan poremećaj ljudske psihe, ali i razbiti stereotipe koji o njemu postoje. Različiti tipovi iz autističnog spektra zahtijevaju i različite tretmane, ali svi odreda traže isti odnos – poštovanje i zaštitu integriteta svakoga od njih.

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: HRVATSKI AUDIOVIZUALNI CENTAR, ZAKLADA KULTURA NOVA, MINISTARTVO KULTURE RH

Skip to content