Novosti

KNJIŽEVNOST U ZELENOJ – IVAN SALEČIĆ i KSENIJA KUŠEC Glava lava & Nije moglo bolje

Nakon sjajnog Pere Kvesića, s kojim smo prekinuli ljetnu stanku naših književnih večeri, u sklopu Dana Gjalskog, 26.10. (petak, 20 sati) u Zelenu dvoranu nam dolazi dinamični autorski dvojac, Ivan Salečić i Ksenija Kušec.

Odlični Salečićev prvijenac Glava lava čitatelje izuva iz cipela, a Ksenija Kušec je već renomirana književnica koja, osim što neumorno piše, svira saksofon i arhitektica je. Vole je i djeca i odrasli. Nadamo se da će ponijeti saks.IVAN SALEČIĆ i KSENIJA KUŠEC – Glava lava & Nije moglo boljeP

etak, 26. listopada u 20 satiZelena dvorana,

Trg D. Domjanića 6, Zabok

Ulaz slobodan

Moderira: Ljiljana Pavlina

IVAN SALEČIĆ – GLAVA LAVA

Ivan Salečić dugogodišnji je urednik, kritičar i kolumnist iz Zagreba. Uz sve vodeće hrvatske medijske kuće, surađivao je i s onim globalnim, kao što su Lagardere Media, Hearst International, Deutsche Welle. Završio je studij psihologije na Filozofskom fakultetu, a studirao je i filmsku i televizijsku režiju na Akademiji dramske umjetnosti. Kratku prozu objavljivao je u časopisima Quorum i Godine. Radio kao kreativni direktor hrvatskog izdanja magazina Elle. Glava lava njegov je prvi roman.

Glava lava – roman koji ima dvije paralelne fabule – u jednoj pratimo turbuletnu dionicu života medijskog djelatnika I. S., a u drugoj Ivana Gundulića. Pripovjedač, koji živi vrlo aktivno i kreće se od Zagreba do Rige ili Beograda, ima svoju opsesiju Dubrovnikom zbog koje se odlučuje na kupovinu i uređenje stana u staroj jezgri. Roman spaja suvremenost i povijest, trendovsko i tradicionalno. Gundulić, točnije njegova obitelj, s naglaskom na sinove, u svojim je dionicama više Mačica, kako su ga nazivali, nego nekakav književni bard. Pred smrt, koncentriran na ‘porod od tmine’ koji ne predstavlja samo njegove rane radove, nego i svojevrsno obiteljsko prokletstvo, kao i njegovi sinovi predočeni u nekim svojim intimnim ponorima, postaje vrlo uvjerljiv, nimalo pretjeran i zapravo vrlo suvremen lik koji se više nego dobro ‘slaže’ sa svojim paralelnim pripovjedačem iz suvremenosti…

KSENIJA KUŠEC – NIJE MOGLO BOLJE

Ksenija Kušec (Zagreb, 1965.) je arhitektica, saksofonistica, spisateljica. Knjige koje je objavila: Priče iz Sunčeva sustava, 2010.; Janko i stroj za vrijeme, 2013.; Reci mi sve, 2013.; roman Sobe, 2014.; Prozirna Lili, 2015. te Nije moglo bolje, roman kojeg je 2016. Objavila Hena com. Neka od djela su joj omiljena među djecom, naročito Prozirna Lili. Nije moglo bolje je poetizacija prozaičnog, apologija starinskih, obiteljskih vrijednosti, nepretenciozna priča o ljudskim slabostima, drugim prilikama i novim počecima, ali i društvena kritika s prigušivačem. Pripovijest je ambijentirana u bezlično ružnjikavu i naoko bezdogađajnu malograđansku sredinu nadomak velegrada, koja će se međutim pokazati vrlo dinamičnim ishodištem mnogih socijalnih devijacija i moralnih iščašenja, pa je čitamo kao sinegdohu ovodobne društvene problematike – gramzivosti i korupcije, obiteljskih disfunkcionalnosti, obezvrjeđujućeg odnosa spram starijih, nedostatka radne etike itd..

FB event > https://www.facebook.com/events/309494696309416/

PROGRAM POTPOMOGNUT SREDSTVIMA: MINISTARSTVO KULTURE RH, ZAKLADA KULTURA NOVA

KRATKO JE BITNO!


Pozivamo vas na projekcije KRATKO JE BITNO!, programa kratkog filma Europske filmske akademije koji će se jednom mjesečno od listopada do prosinca 2018. moći pogledati u Zelenoj dvorani u Zaboku.

EFA#1 – SRIJEDA, 24.10. u 20 sati
EFA# 2 – SRIJEDA, 28.11. u 20 sati
EFA#3 – SRIJEDA, 12.12. u 20 sati

KRATKO JE BITNO! program je kratkog filma Europske filmske akademije koji putuje diljem Europe i šire sa svrhom da publici predstavi kandidate za Europsku filmsku nagradu. Program kratkih filmova nominiranih za Europsku filmsku nagradu raznolika je panorama suvremenih mladih europskih filmaša. Ovogodišnji se program sastoji od filmova iz Austrije, Francuske, Njemačke, Grčke, Mađarske, Irske, Portugala, Rumunjske, Španjolske, Švedske, Švicarske, Nizozemske, Turske i Velike Britanije. Članovi Europske filmske akademije (više od 3000 profesionalaca iz područja filma u Europi) izabralo je španjolski film TIMECODE redatelja Juanja Giméneza za najbolji film u najvećem broju kategorija. Program je prvi put prikazan na ovogodišnjem Tabor Film Festivalu.

EFA#1 – SRIJEDA, 24.10. u 20 sati

https://gallery.mailchimp.com/f110afe93946248984ce585e7/images/fd9461ea-0c6f-43a9-9108-4cf677612ef3.png

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content