Novosti

Koliko će plin biti skuplji još uvijek nepoznanica ! ?

I dok smo kroz prosinac i gotovo cijeli siječanj uživali gotovo u ‘proljetnim temperaturama’, zadnjih tjedan dana živa na termometru spustila sei na -15 stupnjeva Celzijevih, pa smo svi pojačali grijanje. Opasno niske temperature najavljuju i u ovom tjednu. I dok smo za vrijeme južine uštedjeli na grijanju, ovih dana znatno je porasla potrošnja struje, plina, drva… Zadnjeg dana prošle godine prestao je važiti popust kojeg su kućanstva imala na poskupljenje plina iz siječnja 2010. godine. To bi značilo da uskoro možemo očekivati veći račun za plin. Naime, bivša Vlada je u prosincu 2009. odobrila poskupljenje plina od 20 posto s početkom primjene od siječnja 2010. godine, donijevši odmah i Odluku o provedbi posebne mjere kućanstvima, prema kojoj su distributeri širom Hrvatske plin domaćinstvima smjeli poskupjeti za najviše 15 posto, dok im je ostatak povećanja cijene do kraja 2011. podmirivala država. Budući da je ta odluka istekla sa zadnjim danom prošle godine, plin bi sada kućanstvima trebao poskupjeti za dva, do najviše pet posto, ovisno o tome koliko su distributeri na pojedinom području plin poskupjeli 2010. godine. Zagorski metalac plinom opskrbljuje područje grada Zaboka, te općina Bedekovčina, Krapinske Toplice, Mača, Svetog Križa Začretja i Veliko Trgovišće, a to zajedno s industrijskim potrošačima,potrošačima u sektoru usluga i kućanstvima iznosi preko 8.500 potrošača.

Direktor Zagorskog metalca, Tomislav Rajić ne raspolaže s informacijama o novom poskupljenju plina, barem ne zasada, a cijena plina po m3 metru za protekli mjesec iznosila je 2, 952 kn s PDV-om.

Može li se uštedjeti?

Iako je „stisnula“ zima, iz Metalca ističu da je potrošnja plina slabija nego prošle godine, i to čak za 10 posto, što bi značilo da unatoč niskim temperaturama ljudi ‘šparaju’ jer nemaju novaca. Ako je tomu tako, onda se nadamo da su pribjegli nekom drugom energentu ili barem pod dvostruku ‘tuhicu’ kako bi se zagrijali u ove hladne noći.

S ovom godinom promijenio se i novi obračun plina. Službeno, pojašnjenje glasi kako je Općim uvjetima za opskrbu prirodnim plinom i Pravilnikom o organizaciji tržišta prirodnog plina propisano da se obračun isporučenoga plina od 1. siječnja 2012. godine iskazuje za isporučenu energiju iz plina izraženu u kunama za kWh, umjesto dosadašnjeg obračuna za isporučeni volumen plina u kunama za m3. Dakle, to biznačilo da isporučeni volumen plina koji se očitava na plinskome brojilu u m3 treba preračunati u isporučenu energiju izraženu u kWh. Propisani pretvorbeni faktor za isporučeni volumen plina standardne ogrjevne vrijednosti (Sm3) od 33.338,35 kJ iznosi 9,2607 kWh/Sm3. Obračunski pretvorbeni faktor dobije se množenjem propisanog faktora s odnosom isporučene i standardne ogrjevne vrijednosti plina u obračunskome razdoblju (mjesecu).

Izračun

– Cijena opskrbe plinom kategorije kupaca-kućanstva za mjesec siječanj 2012. godine iznosi 0,267365 kn/kWh. Sukladno zakonu, dužni smo od 1. siječnja 2012. godine za utvrđivanje i obračun potrošnje plina te za izražavanje jediničnih cijena prirodnog plina umjestomjerne jedinice ” m3″ koristiti mjernu jedinicu ” kWh”. Pri tome je propisano da se energija sadržana u obujmu prirodnog plina donje ogrjevne vrijednosti 33.338,35 kJ/Sm3 izraženoj u Sm3, pri standardnim uvjetima tlaka od 101.325 Pa i temperature 288,15 K, izražava množenjem istog obujma s pretvorbenim faktorom 9,2607 i izražava u kWh –pojasnio je direktor Plina Konjščina, Željko Darmopil. Dodao je i kako se cijena opskrbe plinom za kategoriju kupaca-kućanstva nije mijenjala u siječnju 2012. godine.

– Cijena opskrbe plinom za kategoriju kupaca-poduzetništvo (Proizvodna djelatnost-Regulirana nabavna cijena plina) za siječanj 2012. godine porasla je za o,66 % zbog porasta troškova transporta plina, a za kategoriju kupaca-poduzetništvo porasla je za 7,31% što je posljedica povećanja nabavne cijene plina od 8,55 % i zbog porast troškova transporta plina od 9,52 % – napominje direktor Plina Konjščina.

Obzirom na hladnoću, dnevna potrošnja plina na opskrbnom području koji pokriva Plin Konjščina u mjesecu siječnju ove godine bila je višaza 8 % u odnosu na mjesec

prosinac prošle godine. Nadamo se samo da ova zima u veljači neće dugo potrajati, i da nećemo morati još dugo povećavati temperaturu na radijatoru. Inače, plina ima u dovoljnim količinama, a račun za plin ionako će pokazati ‘debelu’ cifru.

Kubike zamjenjuju kilovat-sati

KRAPINA – Odluka Vlade Republike Hrvatske zadala je, blago rečeno, glavobolje i onima koji su u Gradskoj plinari Krapina zaduženi za obračun utrošenog plina.

– Kako vam dati pojašnjenje, kad ni mi sami nismo sigurno jesmo li dobro shvatili upute koje su nam stigle na desetak stranica, istaknuo je Zoran Smojić, direktor Plinare. Tumačenje smo dobili krajem prošlog mjeseca, tako da imamo premalo vremena, ne za izračun, već za softversko rješavanja novog obračuna. Sada to radimo, jer «pešice» ne stignemo izračunati potrošnju plina za 5,5 tisuća naših korisnika, koliko ih mi imamo. Zapravo, oko obračuna sve je prilično jednostavno. Primijeni se formula i na kraju mjeseca znate koliko će novca iz vašeg kućnog budžeta otići na utrošeni plin.

Formula je: E ( kWh) = V (Sm3 ) * H ds (kWh / Sm3 )

No, pojednostavnjeno rečeno, svako domaćinstvo moći će provjeriti ono osnovno, a to je da će na računu koji će primiti biti iskazana potrošnja plina u kubnim metrima. Trenutna cijena prirodnog plina za domaćinstva za Gradsku plinara Krapina iznosi oko 2,98 kuna, za gospodarske – proizvodne subjekte oko 3,80 i za ostalu potrošnju oko 5,38 kuna. Računski, za siječanj, kada ćete, ukoliko to želite, provjeriti na novi način izračunatu potrošnju, pomnožiti utrošene kubike s cijenom i to ćete onda morati platiti. Kako ističe direktor Smojić, vjerojatno će biti malih razlika, zbog zaokruživanja decimala. Jednako tako treba reći da će plin biti skuplji za oko 7 lipa po kubnom metru, što nema veze s promjenom načina obračuna, jer država više ne sufinancira potrošnju.

Kako će biti dalje s cijenom, to građane najviše zanima?

– To malo tko zna, a ponajmanje lokalni distributeri. Oni će dva puta mjesečno od svojeg dobavljača, dobivati njihovu ogrjevnu vrijednost prirodnog plina koja je osnovica za plaćanje, zaključuje Smojić.

Odgovor na pitanje: zašto je došlo do promjene načina obračuna, vodi nas prema EU, gdje je već uveden takav način izračuna, a onda i plaćanja. (Drago Kozina)

Zoran Smojić, direktor Gradske plinare Krapina: Tumačenje smo dobili krajem prošlog mjeseca, tako da imamo premalo vremena, ne za izračun, već za softversko rješavanje novog obračuna. Sada to radimo, jer «pešice» ne stignemo izračunati potrošnju plina za 5,5 tisuća naših korisnika, koliko ih mi imamo.

Novost je da se plin, po novim zakonskim odredbama, više ne obračunava u m3već u kWh. Kako ?

Rijetki znaju.

1. slika: Zoran Smojić, direktor Gradske plinare Krapina
2. slika: formula za izračun potrošnje plina

Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content