Novosti

Konačno je krenula gradnja polivalentne sportske dvorane kod Gimnazije A. G. Matoša

Trenutno se gradi prizemni dio dvorane od betona. Zidovi i krovište dvorane bit će od čeličnih konstrukcija

Nakon višegodišnjega čekanja, mnogobrojnih odgađanja i teatralnih predstavljanja skoroga početka gradnje višenamjenske sportske dvoraneuz Gimnaziju A. G. Matoša, konačno su prošle godine stigli strojevi, a ovih dana iz ledine su „izrasli“ prvi zidovi. Nadamo se da su tako dječje bolesti vrijednoga projekta preboljene, jer Grad Zabok je bio prvi u Krapinsko-zagorskoj županiji koji je pripremio zemljište, izgradio komunalne priključke i osigurao novac za svoj dio financiranja, ali su u drugim općinama i gradovima dvorane sagrađene prije zabočke uz izdašnu pomoć države. Rok za dovršetak radova jest ožujak 2015. godine, a ulaganjem 29,8 milijuna kuna Zabok će dobiti trodijelnu sportsku dvoranu igračkoga prostora veličine 1380 m² i streljanom. Dužina objekta je 75, a širine 50 metara i ukupne površine od 3500 m². Izvođač radova je DIV Samobor.

Počeli s betoniranjem

Kamioni na gradilište dovoze čelične armature, a radnici postavljaju oplate te betoniraju donje zidove. Radove vodi glavni inženjer Darko Malek koji potvrđuje da se izvođač drži operativnoga plana i nastojat će poštivati zadane rokove. Kasne nekih dva tjedna radi problema s podzemnim vodama radi čega nisu mogli nasipavati teren prije poravnavanja i nabijanja.

-Naš plan je da objekt radimo u segmentima. Sada su u tijeku radovi u prvoj fazi na prizemnoj etaži visine 3,07 m do prve deke. To je betonska konstrukcija. Zapadni dio je pri kraju, ostaje nam još tlačna ploča. Sad ćemo nastaviti na istočnome dijelu, tamo su bile podzemne vode, sa šalanjem i dizanjem deka. To će ići brže, jer su to gotovi elementi . Na istočnoj su strani klasične nepokretne betonske tribine, a pokretne će se postaviti na zapadnoj, upoznaje nas glavni inženjer na radilištu. Nadogradnja dvorane bit će čelična konstrukcija, kao i krovište radi dobivanja osvjetljenja same dvorane.

Auto dizalice umjesto krana

Čuli smo primjedbu da izvođač nije postavio kran i kako će onda dizati materijal kod gradnje. – Kolega koji je prije mene preuzeo gradilište zaključio je da zbog same dimenzije radova, njihovih gabarita i 75 m dužine, nije potreban kran. Oplatu dižemo bagerom. Ja sam gradilište preuzeo početkom godine i zaključio sam da je bespredmetno da idemo na dizanje krana za sve radove do nasipavanja. Čeličnu konstrukciju i krovište dizat ćemo klasično s dvije auto dizalice radi raspona od 40 metara, što jedan kran ne može.

U Gradskoj upravi Zaboka sâm projekt nam je pojasnio Danijel Tuđa koji potvrđuje da je gradnja ugovorena po sistemu ključ u ruke i izvođač treba predati potpuno opremljenu dvoranu. Ustupio nam je i crtež dvorane iz projektne dokumentacije.(Nikola Capar)
Izvor: Zagorski list

Skip to content