Novosti

Koncert Hrvoja Pintarića i Tamare Jurkić Sviben u Gradskoj galeriji

PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK poziva vas na koncert

Hrvoje Pintarić (rog)
Tamara Jurkić Sviben (klavir)

SRIJEDA, 14.03.2018. u 18 sati

VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtov trg 10

​___________________________________

PROGRAM:

Tomislav Uhlik (1956)

Sonatina za rog i klavir (posvećeno Hrvoju Pintariću)

Allegro moderato-Lento-Allegro

Branko Okmaca

Fantazija za rog i klavir (praizvedba)

Dalibor Grubačević (1975.)

Solid Pictures za rog i klavir

Žiga Hirschler (1894. ‒ 1941.)

MINIATURE

Silueta, Uspavanka, Majčin ples, Brige, Spomen list, Lutkino kolo, Kotač, U suton, Vreteno, Proljetnidan

Miljenko Prohaska (1925. – 2014.)

Suita za rog i klavir

Pjesma-Signali-Igra

Laura Mjeda Čuperjani (1971.)

Horn Play

Nino Rota (1911. – 1979.)

Castel del Monte

Davor Bobić(1968.)

Capriccio za rog i klavir

_____________________________________


BIOGRAFIJE:

Hrvoje Pintarić i Tamara Jurkić Sviben surađuju kao duo od 2011. godine. Godine 2014. gostovali u Kanadi te 2016. u Australiji gdje su snimili skladbe Alana Holleya za australsku izdavačku kuću Hammerings Records (albumi Solos i Hammering). Surađuju i s drugim solistima i komornim glazbenicima u različitim inovativnim i kreativnim projektima.

Hrvoje Pintarić rođen je u Bjelovaru gdje je završio osnovnu i srednju glazbenu školu. Studij roga nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu gdje diplomira 1995. u klasi prof. Stjepana Mateića. Još za vrijeme studija postaje član Simfonijskoga Puhačkog Orkestra Hrvatske Vojske gdje aktivno radi do jeseni 1996., nakon čega slijedi jednogodišnje usavršavanje u Pragu kod profesora Zdeneka Tylšara. Od 1997. do 2004. prvi je hornist Dubrovačkog Simfonijskog Orkestra, a od 2004. živi i radi u Zagrebu kao stalni član orkestra opere HNK. Intenzivno se bavi komornom glazbom, sudjeluje na renomiranim Brass festivalima te kontinuirano koncertira u zemlji i inozemstvu sa sastavom Brass kvintet, s kojim je 2010. izdao i nosač zvuka u izdanju diskografske kuće Cantus, Hrvatska. Izdvajaju se gostovanja na Julliard School of music u New Yorku, Kanadi i Karipskim otocima. Od 2011. aktivno surađuje s pijanisticom T. Jurkić Sviben s kojom potiče stvaranje novih skladbi za rog ‒ kako hrvatskih tako i inozemnih skladatelja (M. Prohaska, T. Uhlik, A. Kabiljo, D. Grubačević, A. Holley).

Tamara Jurkić Sviben, pijanistica rodom iz Pule, druženje s klavirom započinje u u rodnom gradu u klasi prof. Marize Burić. Diplomirala je klavir u klasi akademika Jurice Muraia na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 1995. te je pri istoj ustanovi stekla magisterij umjetnosti 2006. u klasi prof.emer.V. Krpana. Koncertira kao solistica i komorna glazbenica na mnogim hrvatskim i inozemnim festivalima usredotočivši se na repertoar kraja 19. i početka 20. stoljeća. Usavršavala je svoje pijanističko umijeće kod Michaela Vosskresenskog i Leva Naumova u Italiji, te u klasi Monique Mercier na Ècole Normale de Musique de Paris ‘Alfred Cortot’. Snimila je tri nosača zvuka za izdavačku kuću Croatia Records s djelima hrvatskih i američkih skladatelja prve polovine 20. stoljeća (Piano, Sonate za klavir B. Kunca i Začarani klavir). Redovno snima i za Hrvatski radio repertoar hrvatskih skladatelja. Ljubav prema hrvatskoj glazbenoj baštini usmjerava njezin daljnji interes k istraživanju hrvatskih glazbenika židovskoga podrijetla te njihovom doprinosu hrvatskoj kulturi i glazbenoj baštini što je i tema njezinog doktorskog rada koji je obranila 2016.. Surađivala je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, orkestrom INK u Puli i Hrvatskim komornim orkestrom. Članica je HDGU, Hrvatskog muzikološkog društva, HGSM, Matice hrvatske, Hrvatsko-pedagoškog književnog zbora te osnivačica i predsjednica Udruge za proučavanje i promicanje kulturne baštine „Tamar“.

Pripremila: Bojana Birač

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content