Novosti

KONCERT TRIO SOLENZA”Arije, romanze i čardaši” u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 18 sati


PUČKO OTVORENO UČILIŠTE ZABOK
POZIVA VAS NA KONCERT TRIO SOLENZA
“Arije, romanze i čardaši”

u četvrtak, 14. lipnja 2018. u 18 sati
VELIKA GALERIJA GRADA ZABOKA, Zivtov trg 10

PROGRAM:

J.C.Pepusch: Love Frowns in Beauteous Myra’s Eyes zasopran, klarinet i klavir
W.A.Mozart: Laudate dominum za sopran, klarinet i klavir
I.J.Skender: Humoreska za klarinet i klavir
P. Mascagni : L’amico Fritz “Son pochifiori”, arija Susel
G. Puccini : ”O miobabbinocaro”, arija Laurettaizopere Gianni Schicchi
L. van Beethoven: Sonata u Es-duru op.7 I. Allegro con brio

T. Uhlik: Čardaš za klarinet i klavir
E. Cossetto :Durme, durme za sopran i klavir Quienes Esto za sopran i klavir
A. Dvorak: Kdyžmnestaramatka za sopran, klarinet i klavir
B. Kovacs: Hommage a Manuel de Fallazaklarinet solo
M. de Falla: izciklusa ‘Sietecancionespopulares’ za sopran i klavir

Españolas El pañomoruno JotaPolo

Trajanje: 50 minuta

Interpreti: Trio Solenza

ArijanaGigliani Philipp, sopran

Bruno Philipp, klarinet

Ivan Batoš, klavir

Trajanje: 50 minuta

Interpreti: Trio Solenza

ArijanaGigliani Philipp, sopran

Bruno Philipp, klarinet

Ivan Batoš, klavir

BIOGRAFIJE:

Trio Solenza na hrvatskoj glazbenoj sceni djeluje od 2006. godine. Uz probranu literaturu skladbi originalno pisanih za ovaj netipičan komorni sastav, trio Solenza nerjetko poseže i za obradama popularnih djela velikih majstora. U novije vrijeme repertoar ansambla obogaćen je djelima hrvatskih skladatelja Josipa Magdića, Davora Bobića, Olje Jelaske, T.I.Borići dr., a naručene su i praizvedbe skladbi skladatelja mlađe generacije. Prvi CD trija Solenza „Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi“ realiziran je u izdanju Croatia recordsa u studenom 2013. godine. Od siječnja 2015. godine trio djeluje u sastavu Arijana Gigliani Philipp, sopran, Bruno Philipp, klarinet i Ivan Batoš, klavir. U studenom 2016. Croatia records objavila je izdanje drugog CD-a trija Solenza ‘Mozaik hrvatskih skladatelja’ nominiranog za nagradu Porin 2017. u kategoriji najbolje skladbe klasične glazbe.

Arijana Gigliani Philipp

Rođena je u Sarajevu gdje završava srednju glazbenu školu odjel violine i solo-pjevanja. Nakon završetka studija solo-pjevanja na Muzičkoj Akademiji Sveučilišta u Zagrebu, nastavlja svoje usavršavanje kod renomiranog pedagoga i opernog prvaka Stojana Stojanova Gančeva. Održala je niz solističkih koncerata kako u Hrvatskoj (Zagreb, Rijeka, Pula, Split, Karlovac, Križevci, Varaždin, Umag, Pag, Rab, Hvar, Brač, Poreč, Brijuni itd.), tako i u inozemstvu (Austrija, Njemačka, Češka i BiH). Kao solistica nastupila je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, Zagrebačkim solistima, Sarajevskom filharmonijom, Orkestrom HNK Osijek, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Komornim orkestrom 2007 i dr. Također, snimala je za arhiv HRT-a. Debitirala je u operi Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” u ulozi Jelene u Narodnom Pozorištu u Sarajevu, te je sa istom ulogom ostvarila gostovanja i izvrsne kritike u Bosni i Hercegovini. U kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci je ostvarila nastupe u operama G. Verdija: ”Macbeth” u ulozi Dame i ulogom Berte u operi G. Rossinija: ”IlBarbiere di Seviglia”. U HNK Osijek ostvarila je nastupe u operama Ivana pl. Zajca ”Nikola Šubić-Zrinski” (Jelena) i gostovanja opere van matične pozornice, V. Bellini „Norma“ (Adalgisa), G. Verdi „Nabucco“ (Abigaille) studijska uloga, te koncerte i gostovanja sa ansamblom HNK Osijek. Surađivala je kao solista sa dirigentima Mo. Vjekoslavom Šutejom, Mo. Nikšom Barezom, Mo. Juliom Marićem, Mo. Nadom Matošević, Mo. Dariom Vučićem, Mo. Filipom Pavišićem, Mo. Mladenom Tutavcem, Mo. Ognjenom Bomoštarom, Mo.TomislavomFačinijemi dr. U sezoni 2006/2007. djelovala je kao stalni gost Narodnog Pozorišta u Sarajevu. Godine 2008. dobitnica je prve nagrade i pobjednik cjelokupnog međunarodnog natjecanja „Lazar Jovanović“ u Beogradu (Srbija). U ožujku 2010. godine dobitnica je još jedne prve nagrade na međunarodnom natjecanju Solo pjevača „Bruna Špiler“ u Herceg Novom (Crna Gora). U periodu od 2008. do 2014. bavi se pedagoškim radom na srednjoj glazbenoj školi ”Alberta Štrige” u Križevcima gdje je sa svojim učenicima ostvarila veliki broj državnih i međunarodnih nagrada kako iz solo pjevanja tako i iz komorne glazbe. Također od 2012. godine djeluje kao pedagog i na glazbenoj školi „Brkanović“ u Zagrebu. Od rujna 2014. pročelnik je odjela solo pjevanja na glazbenoj školi Zlatka Balokovića u Zagrebu i vanjski je suradnik glazbene škole ‘Bonar’.

Bruno Philipp

Prema sudu glazbene kritike Bruno Philipp (Zagreb, 1978) jedan je od najistaknutijih predstavnika mlađe generacije hrvatskih klarinetista. Uz diplomu Muzičke akademije u Zagrebu, prepoznatljiv umjetnički izričaj izgradio je na Konzervatoriju u Parizu za vrijeme trogodišnjeg usavršavanja te na brojnim seminarima kod renomiranih svjetskih klarinetista: M. Arrignona, W. Boeykensa, T. Friedlia, P. Moraguesa i drugih. U svojoj karijeri bilježi brojne solističke nastupe, dugogodišnju uspješnu suradnju s pijanistom Ivanom Batošom, orguljašem Edmundom Andlerom Borićem, suradnju s orkestrima i sastavima: Simfonijski orkestar HRT, Tamburaški orkestar HRT, Zagrebački solisti, Hrvatska komorna filharmonija, Ansambl LADO, Hrvatski komorni orkestar, Zadarski komorni orkestar, Filharmonija Transilvanija, Orkestar Muzičke akademije, Fraktali, gudački kvartet Rucner, gudački kvartet Porin. Od osvojenih nagrada izdvaja se pobjeda na 1. hrvatskom natjecanju mladih umjetnika Papandopulo 2012. te osvojeno 2. mjesto na međunarodnom klarinetističkom natjecanju u Cluju 2011. kao i nagrada Udruženja rumunjskih kompozitora. 2009. godine položio je audiciju na mjesto solo klarinetista Simfonijskog orkestra HRT-a.Bruno Philipp umjetnik je koji nadahnuto kombinira različite žanrove i stilska razdoblja, a njegov solistički opus često zahvaća praizvedbe suvremenih autora od kojih mu je nekolicina posvetila svoja djela: M. Makar, N. Njirić, J. Magdić, T. Uhlik, D. Bobić, O. Jelaska, V.A.Jockin, T.I.Borić. L.Lin-Ni. Sa sastavom Trio Solenza dokazuje se i kao uvjerljiv studijski glazbenik, a 2013. godine u nakladi Croatia records promovirao je nosač zvuka ‘Židovska glazbena ostavština u zvuku i riječi’. Godine 2015. snimio je za izdavačku kuću Aquariusrecords nosač zvuka ‘Glazbena etno kutijica’ u suradnji s Gudačkim kvartetom Rucner. CD je nominiran za nagradu Porin u kategoriji najbolji instrumentalni album van klasične i jazz glazbe. Redovito snima za potrebe fonoteke Hrvatskog radija. Od 2011. godine aktivan je u osmišljavanju i realiziranju emisije Obrazovnog programa Hrvatskog radija ‘Glazbena kutijica’. Profesor je klarineta na glazbenoj školiBlagoja Berse u Zagrebu. Sudjeluje u radu žirija na državnim i međunarodnim natjecanjima. Član je Hrvatskog društva glazbenih umjetnika.

Ivan Batoš

Rođen je u Splitu 1979. g. Prvu poduku iz klavira dobio je od časne sestre Pavle Negovec u Samostanu sestara dominikanki u rodnom gradu, na čiju preporuku upisuje glazbenu školu u klasi prof. IvaneOreb. Tijekom školovanja dobio je nekoliko prvih nagrada na hrvatskim državnim natjecanjima. Nakon završene gimnazije i srednje glazbene škole, diplomirao je klavir na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. ĐureTikvice 2002. godine. Titulu magistra umjetnosti stekao je 2009. g. pod mentorstvom doc. Lovre Pogorelića. Usavršavao se na seminarima svjetski poznatih pijanista i pedagoga: kod Anatolija Katza, Viktora Meržanova (Dubrovnik 1998.), Davida Livelya (Baden bei Wien 2001.), Arba Valdme (Köln 2002.), tena Warsaw Piano Workshop 2003. Dobitnik je nagrade za najboljeg umjetničkog suradnika na Tribini mladih umjetnika Darko Lukić, zatim Godišnje nagrade Društva sveučilišnih profesora i znanstvenika u Zagrebu za područje glazbene umjetnosti za ak. god. 2002./2003., kao i nagrade Judita za najuspješniji glazbeni program 52. Splitskog ljeta 2006. g., te nagrade TEMSIG za najboljeg komornog suradnika na Slovenskom državnom natjecanju 2013.g. Tijekom čitavog obrazovanja iskazivao je veliki interes za komorno muziciranje. Suosnivač je komornogtria GIG, zajedno sa saksofonistima Gordanom Tudorom i Goranom Jurkovićem, s kojima uspješno izvodi kompozicije domaćih i stranih autora, posvećene ili prilagođene tom sastavu. S jednakim ponosom ističe nastupe s velikim umjetnicima koji su gostovali u Hrvatskoj izabravši ga za komornog suradnika (Arno Bornkamp, Philippe Couper, Jean-Denis Michat, KenethTse), kao i sa studentima s kojima nastavlja profesionalnu suradnju i nakon završetka formalnog obrazovanja, pomažući pritom njihovo umjetničko profiliranje u značajne faktore glazbenog života Hrvatske. Od 2003. godine radi kao stalni umjetnički suradnik na Odsjeku za duhačke instrumente Muzičke akademije u Zagrebu, a od 2010. godine i kao vanjski suradnik Muzičke akademije u Sarajevu.

S poštovanjem,


Bojana Birač
voditeljica galerije

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content