Novosti

Koncert u spomen na Nadu Puttar Gold

Pučko otvoreno učilište Zabok poziva Vas na Koncert u spomen na Nadu Puttar Gold u izvedbi Tanje Ruždjak,sopran i Danijela Gašparovića,klavir, koji će se održati u utorak, 30. svibnja 2017. godine, u 17,00 sati, u Velikoj galeriji Grada Zaboka.

[Slika2]

Tanja Ruždjak (Zagreb, 1988.) magistrirala je u rujnu 2013. na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u razredu Dunje Vejzović, a diplomirala je u razredu Martine Zadro u rujnu 2012. godine. Uspješno je nastupala u Hrvatskoj i inozemstvu (Italija, Austrija, Slovenija, SAD, Irska, Australija, Nizozemska, Velika Britanija, Španjolska). Kao koncertna pjevačica izvodila je raznovrsna djela: Misa apostolicaGeraldaWirtha (2009., 2010.), Missabrevis u B-duru Wolfganga Amadeusa Mozarta (2004., 2013.), kantataLaudatepueriDominumGeorga Friedricha Händela (2013.). Također redovito nastupa izvodeći djela Mozarta, Schuberta, Brahmsa, Čajkovskog, Rimski-Korsakova, Rahmanjinova, Poulenca, Duparca, Villa-Lobosa, Dore Pejačević, Josipa Hatzea i mnogih drugih. Surađivala je s nekoliko renomiranih orkestara (orkestri Opere HNK-a u Zagrebu, Rijeci i Osijeku, Hrvatski komorni orkestar, Komorni orkestar Požega, Zagrebačka filharmonija i drugi) i dirigenata (Berislav Šipuš, Zdravko Šljivac, Ivan Josip Skender, Alen KopunovićLegetin, Nada Matošević, Pavle Dešpalj, Leopold Hager, Nikša Bareza, Filip Pavišić, Ricardo Estrada). Dobitnica je druge nagrade na Međunarodnom pjevačkom natjecanju Bruna Spiller u Crnoj Gori 2012., posebne nagrade na Vienna International Music Seminar Competition te nagrade Laureat na festivalu Allegro vivo u austrijskom gradu Hornu u kolovozu 2014. Surađivala je s poznatim domaćim i inozemnim umjetnicima (Martina Zadro, Simon Dešpalj, Gerhard Zeller, Silvano Zabeo, Paul Plummer, Eva Blahova, MirellaFreni, Dunja Vejzović, JaumeAragall, ClaudiaVisca i drugi). Ostvarila je nekoliko uloga u opernim kućama i produkcijama; Tatjanu u EvgenijuOnjeginu Petra Iljiča Čajkovskog (Creske ljetne večeri i Dani Josipa Kašmana 2013. i 2014. godine), prvog paža u Lohengrinu Richarda Wagnera (dirigent: Nikša Bareza; redatelj: KurtJosefSchildknecht, 2013. i 2014), Luciu u Luciji di LammermoorGaetanaDonizettija (Operni studio u Barceloni Atempo, 2013., Španjolska), Mimì u La bohèmeGiacomaPuccinija (Opera HNK u Osijeku; dirigent: Filip Pavišić; redatelj: Petar Vujačić) te Kleopatru u Juliju CezaruGeorgaFriderichaHändela (umjetnička organizacija SKOP; dirigent: Mauro Conti; redatelj: Nenad Glavan). U sezoni 2015./2016., nastupila je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u idućim ulogama: Annina u Traviati (dirigenti: Nikša Bareza, Ivan Josip Skender i Josip Šego; redatelj: JanuszKica), Musetta u La bohème(dirigent: Nikša Bareza; redatelj: Arnaud Bernard) i Susanna u Lenozze di Figaro (dirigentica: Natalie Murray Beale; redatelj: Garcia Lozano). 22. veljače 2016. održala je upečatljiv recital u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog zajedno sa pijanistom Danijelom Gašparovićem.

[Slika3]

Danijel Gašparović (Zagreb, 1988.) diplomirao je u razredu Ljubomira Gašparovića, a magistrirao u razredu Đorđa Stanettija na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu. Usavršavao se u Pečuhu (Mađarska) u razredu Csabe Királya. Dobitnik je državnih, međunarodnih i dekanovih nagrada, a bio je i stipendist Grada Zagreba. Samostalno i kao komorni glazbenik nastupao je na Hvarskim ljetnim igrama, Vinkovačkim jesenima, u ciklusu Fortissimo possibile i glazbenom projektu Glazbena paleta u Zagrebu, na festivalima Nei Suoni dei Luoghi u Italiji, Musica Maxima i Svibanjskim glazbenim večerima u Šibeniku, Ohridskom letu i Esenskim glazbenim večerima u Makedoniji te na koncertima razmjene akademija u Ljubljani. Sudjelovao je u projektima poput 7u7za70, posvećenom životu i radu Dubravka Detonija, integralnim izvedbama Debussyjevih Preludija, koncertu u povodu dvadeset godina Zagrebačkih dječaka u Muzeju Mimari; aktivno nastupa u Hrvatskom društvu književnika te na otvorenjima Hrvatskih književnih večeri. Nastupio je i organizacijski sudjelovao na izložbi klavira nazvanoj Deset klavira u Muzeju za umjetnost i obrt 2012. godine, izvodeći djela Schuberta i Saint-Saënsa. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji i vođenju ciklusa koncerata studenata Muzičke akademije u Zagrebu Virtuoso. Surađivao je s eminentnim orkestrima i dirigentima poput Zagrebačkog omladinskog komornog orkestra pod vodstvom Zlatana Srzića, Zagrebačkim solistima pod vodstvom Roberta Lehrbaumera i drugih. Aktivno se usavršavao na seminarima poznatih umjetnika (Peter Eicher, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjic, Snežana Anastasova Čadikovska, Boris Romanov, Ruben Dalibaltayan). Sudjelovao je na brojnim televizijskim i radijskim snimanjima (Dobro jutro, Hrvatska, Hrvatska uživo, Zdravko Šljivac predstavlja, Maja, Svijet glazbe, Klasična večer zagrebačkih šišmiša, Od podija do podija, Od portreta do portreta i druge). Redovito nastupa s mladim umjetnicima poput sopranistice Tanje Ruždjak i baritona Matije Meića, kao i s Nikolom Kosom u klavirskom duu Kos-Gašparović i Krešimirom Starčevićem u klavirskom duu Gašparović-Starčević. Profesor je klavira na Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku i voditelj umjetničke organizacije Cristoforium.

Download PROGRAM.pdf
Skip to content