Novosti

Konferencija „Energetska učinkovitost u zgradarstvu

U narednim desetljećima najveći dio svih građevinskih aktivnosti odnosit će se na energetsku obnovu starih zgrada i na gradnju novih niskoenergetskih objekata. Ove aktivnosti trebale bi doprinijeti pokretanju gospodarstva, ponajprije sektoru graditeljstva, ali i ukupnom zapošljavanju, naglašeno je na konferenciji „Energetska učinkovitost u zgradarstvu“, koja je u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK) i Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku (HWK für München und Oberbayern) održana u Zagrebu.

Predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec rekao je da je energetski učinkovita gradnja prilika za građevinare da izlaz iz krize nađu u poslovima obnove, u smislu podizanja energetske učinkovitosti zgrada.

Zakonodavne promjene u gradnji

– Iako to nisu male investicije u ovo krizno vrijeme, to ipak može biti tržišna niša za građevinarstvo, jer energetski učinkovita gradnja jamči relativno brzi povrat ulaganja. Iskustva zemalja Europske unije, primjerice Njemačke, koje su najviše napravile na području ulaganja u energetsku učinkovitost, odnose se upravo na doprinos pokretanju gospodarstva i ukupnom zapošljavanju – rekao je Ranogajec.

Pomoćnica ministra graditeljstva i prostornog uređenja za energetsku učinkovitost Ana Pavičić Kaselj kazala je da upravo javni sektor mora pružiti primjer u poticanju gradnje energetski učinkovitih zgrada i javne rasvjete. Najavila je i promjene zakonodavnog okvira iz područja gradnje, ali i neposredne potrošnje energije.

Heinrich Traublinger, predsjednik Obrtničke komore za München i Gornju Bavarsku napomenuo je da je energetska obnova starih zgrada i gradnja niskoenergetskih objekata velika prilika upravo za napredak obrtnika, jer pravilna sanacija mora biti izvedena od strane kvalificiranih majstora.

-Energetski učinkovito korištenje energije prioritet je njemačke politike, ne samo s aspekta zaštite okoliša, već i iz ekonomskih razloga, jer se Njemačka, kao i Europska unija suočava s porastom cijene energije i ograničenim zalihama fosilnih goriva. Znanja i vještine obrtnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu mogu doprinijeti razvoju ovog sektora i opravku gospodarstva – kazao je Traublinger.

Primjer iz Bavarske

Predstavnica Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja Sanja Marđetko Škoro na konferenciji je predstavila zakonodavni okvir na području energetske učinkovitosti u Hrvatskoj. O iskustvima Bavarske i bavarskog obrtništva u pogledu tržišta i mogućnosti koje dolaze sa intenzivnijim ulaganjima u energetsku učinkovitost govorio je dr. ing. Hartwig von Bűlow.

Bilo je riječi i o stanju i perspektivama energetske učinkovitosti u Hrvatskoj, aktualnom stanju u zgradarstvu, modelima financiranja projekata energetske učinkovitosti te LED rasvjeti kao energetski učinkovitom izvoru svjetla. (zl)
Izvor: Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content