Novosti

KREATIVNOST I RAZIGRANOST U KUHINJI

Radionica je i ovog puta u većem broju privukla volonterke iz Društva Naša djeca. Bila je to prilika da dosadašnje i nove polaznice ovih radionica od voditeljice Snježane Krpesdobiju informacije o osnovnim značajkama ljetne prehrane te i same sudjeluju u pripremi jela.

Ljeti je u prirodi energija na svojem vrhuncu, a obilje voća i povrća nam omogućuje da uživamo u laganijim i osvježavajućim obrocima potrebnim našem organizmu da se na prirodan, i prije svega uravnotežen način, nosi sa svim ljetnim „vatrenim“ vanjskim uvjetima, kao i našom potrebom za pojačano kretanje i boravkom na otvorenom.

Stoga ljetna prehrana treba biti osvježavajuća i lagana, sa što manje soli i masnoća. Od okusa prevladavaju slatkasto-slani i gorkasti okus. S obzirom da ljeti najmanje vremena provodimo u kuhinji, jela se pripremaju brzo i kratko. Od žitarica koristimo one „mekše“, koje se kraće kuhaju, a u njih spadaju kukuruz (palenta), riža duljeg zrna te egzotičnije kao što su amarant, kvinoja, bulgur i kus-kus, sve bogate mineralima i vitaminima. Tako pripremljene žitarice idealne su za različite salate, kombinirane s kratko kuhanim povrćem, mahunarkama i algama koje mogu biti cjeloviti obroci. Juhe su i ljeti nezaobilazne, posebno kremaste od svježeg povrća i tofua, s tim da se prije posluživanja mogu i rashladiti. Ljeti često pripremamo namaze i pire jela od leće, slanutka i tofua dok jela začinjavamo svježim začinskim biljem koja ih čine potpunijima i imaju ljekovito djelovanje na organizam. Za pića se preporučuju rashlađeni čajevi i voda, a ne kako smo navikli, na hladne i gazirane napitke koji izazivaju suprotan efekt u organizmu kao što su znojenje i neutaživa žeđ.

Na opće zadovoljstvo svih sudionika radionice, u kabinetu Srednje škole demonstrirana je sva ljepota, kreativnost, razigranost i raznovrsnost ljeta u kuhinji. Pravi ljetni oblizeki! Za najvažniji obrok u danu – doručak, skuhana je slatka kaša na zobenom mlijeku od prosa i amaranta sa suhim voćem i jogurtom od soje. Za ručak je pripremljena krem juha od zelenih tikvica te salate od kus-kusa s mrkvom, tikvicama i kukuruzom te mediteranska salata od slanutka, arami algi i zelene salate. Kako se palenta može spremiti na drukčiji način, svi su se uvjerili kušajući mirisnu ljetnu palentu s mladim lukom, dimljenim tofuom i lisičarkama. Pripremljeni su i slasni umaci od sezama i jogurta te namazi od tofu i slanutka (humus). Za desert je korišteno ljetno bobičasto voće jagode, trešnje i ribizli u biskvitu te crvenom voćnom kantenu. Sva jela bila su začinjena svježim začinskim biljem koje su uzgojile same polaznice (metvica, kadulja, majčina dušica, bosiljak).

Na kraju radionice polaznicama je uručena potvrda o sudjelovanju na radionici, a gospođa Božena Štokan, poznata uzgajivačica lavande i začinskog bilja koja je također jedna od polaznica radionice, darovala ih je bosiljkom da ga zasade u svojim vrtovima.

Bilo je maštovito, korisno, zabavno, opušteno i…naravno za prste polizati.

S obzirom na daljnju veliku zainteresiranost polaznica i njihovu želju za još ovakvih radionica, ciklus radionica po godišnjim dobima nastavit će se i dalje te će se u studenom organizirati Zimska radionica prirodnog kuhanja. Radionice se održavaju u okviru DND-ovskog programa Prevencija pretilosti s ciljem promoviranja zdravog stila života kod djece i odraslih te stjecanju pravilnih prehrambenih navika, rekla ja organizatorica radionice Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok.

Skip to content