Novosti

Kreću pripremni radovi na pruzi Zaprešić – Zabok, izmještanje instalacije te krčenje šiblja i granja

Iz Hrvatskih željeznica potvrdili su nam kako su započeli radovi vezani uz početak projekta.

Kako su nas obavijestili iz Hrvatskih željeznica, ovog bi tjedna trebali započeti pripremni radovi vezani uz elektrifikaciju i modernizaciju željezničke pruge Zaprešić – Zabok. Ovaj se tjedan, kako nam je rečeno, očekuje početak krčenja šiblja i grmlja na cijeloj dionici, te izmještanje instalacija, nakon čega će uslijediti radovi na devijacijama, nekim objektima, odnosno svemu što ne utječe na promet.

Veći radovi početkom 2019.

A da će uskoro započeti radovi dalo je naslutiti i postavljanje ploče s informacijama o projektu i radovima na prostoru ispred željezničkog kolodvora u Zaboku. Iz HŽ – a kažu kako bi početkom 2019. trebali početi veći radovi na mostovima, gornjem i donjem ustroju te takozvani permanentni zatvor pruge, što znači da će se putnici prevoziti autobusima. – Ti bi radovi po planu trebali trajati šest mjeseci nakon čega će se pustiti promet po novoj trasi, pa slijede povremeni zatvori pruge radi ugrađivanja kontaktne mreže, odnosno elektrifikacije cijele dionice – rekli su nam iz Korporativnih komunikacija Hrvatskih željeznica.

Modernizacija

Podsjećamo, vrijednost radova na projektu modernizacije i elektrifikacije željezničke pruge na dionici Zaprešić – Zabok iznosi gotovo 531 milijun kuna, te se s 85 posto sufinanciraju iz fondova EU, a u provedenome postupku javne nabave za izvođača radova odabrana je tvrtka SWIETELSKY d.o.o. Po završetku modernizacije vlakovi će moći prometovati brzinom od 120 km/h pa će se vrijeme putovanja brzih vlakova skratiti za oko 50 posto, a putničkih za oko 30 posto. U sklopu projekta rekonstruirat će se čak sedam kolodvora i stajališta. U kolodvorima Novi Dvori, Luka, Veliko Trgovišće i Zabok izgraditi će se novi peroni, pothodnici, nadstrešnice i parkirališta te će biti rekonstruirane kolodvorske zgrade.

Skip to content