Novosti

KREDITOM DO USPJEHA:Potpisan ugovor o provedbi programa za proizvodnu i uslužnu djelatnost Krapinsko – zagorske županije


Župan Kolar istaknuo je da je siguran da će kreditni potencijal biti iskorišten u sljedeće dvije godine

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar potpisali su ugovore o provedbi programa „Kreditom do uspjeha 2014.“ Mjera 1 – „Kreditom do konkurentnosti“ između Ministarstva poduzetništva i obrta, Krapinsko – zagorske županije i 6 poslovnih banaka. Svečanost je upriličena u srijedu u prostorijama HGK ŽK Krapina. Potpisanim je sporazumom poduzetnicima i obrtnicima naše županije osiguran kreditni potencijal od 68 milijuna kuna pomoći. – Uvjeren sam da ćemo ovaj iznos iskoristiti u dvije godine – rekao je župan Kolar, pozivajući se na iskustvo iz prošlog razdoblja programa kreditiranja u kojem je već krajem 2012. godine potrošen ukupni iznos te su tražena dodatna sredstva kojima je kreditni potencijal povećan za 30 milijuna kuna, da bi sljedeće godine ta sredstva bila još jednom povećana za dodatnih 28 milijuna. Najniži iznos kredita je 100 tisuća kuna, a najviši 5 milijuna kuna. Sredstva će moći biti korištena za kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata i kupnju nove opreme, obrtna sredstva do 20% (za projekt iz uslužne djelatnosti) i do 30% (za projekt iz proizvodne djelatnosti) iznosa ukupno odobrenog kredita.

Do sad iskorišteno 129 milijuna kuna

Ministar Maras istaknuo je kako je Krapinsko – zagorska županija jedna od najboljih partnera te da je značajno smanjenje broja nezaposlenih kod nas u posljednjih godinu dana. Spomenuta su i dva prošla projekta s našeg područja koji su se pokazali uspješnima, „Lokalni projekti razvoja – mikrokreditiranje“ i „Lokalni projekti razvoja malog gospodastva“. Župan je dodao kako je kroz mjere Ministarstva poduzetništva i obrta dosad iskorišteno 129 milijuna kuna u 129 projekata (67 u proizvodnoj djelatnosti, a 62 u uslužnoj djelatnosti) te da su zahvaljujući tome na području županije otvorena 274 nova radna mjesta. Kamate za poduzetničke kredite za navedeni program subvencioniraju se prema sljedećim uvjetima: tri postotna poena za proizvodne djelatnosti (dva subvencionira Ministarstvo, a jedan Županija), dva postotna poena za uslužne djelatnosti (jedan subvencionira Ministarstvo, a jedan Županija). Nominalna kamatna stopa iznosi najviše 7%, a ako se kao instrument osiguranja koristiti jamstvo Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije, kamatna stopa iznosi najviše 6,5%. Prednost pri dodjeli subvencija imaju projekti Korisnika kredita proizvodne djelatnosti, projekti od značaja za gospodarski razvoj Županije te projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta.

Obilazak tvrtke M. I. Hršak

Banke čiji su predstavnici sudjelovali na potpisivanju Sporazuma su: Hrvatska poštanska banka, Privredna banka Zagreb, Samoborska banka, Splitska banka, Veneto banka i Zagrebačka banka. Potpisivanju su nazočili još i predsjednica Županijske skupštine KZŽ Vlasta Hubicki, zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek – Jambrek, predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec i predsjednik OK KZŽ Davor Pleško. Nakon potpisivanja, ministar Maras se uputio u obilazak tvrtke M.I. Hršak iz Krapine, koja je preko natječaja za program „Lokalni razvoj malog gospodarstva“ realizirala kredit u iznosu od 5 milijuna kuna u Privrednoj banci d.d., za izgradnju pogona čeličnih konstrukcija u poduzetničkoj zoni Krapina Nova. Tvrtka ima 77 zaposlenika, bavi se proizvodnjom profiliranih limova, građevinske limarije, izradom i montažom čeličnih konstrukcija te montažom pokrova i fasada iz panela i limova, a od 2014. godine započela je s izvozom proizvoda od profiliranih limova u zemlje EU.

Ministar Maras istaknuo je kako je Krapinsko – zagorska županija jedna od najboljih partnera te da je značajno smanjenje broja nezaposlenih kod nas u posljednjih godinu dana

Izvor: Zagorski list

Skip to content