Novosti

KRENULI KOMPLICIRANI RADOVI NA ČVORU ANDREŠEVEC

Do 15. svibnja trebao bi biti otvoren novi kružni tok u Mokricama s kojeg će se uključivati na brzu cestu Mokrice – Marija Bistrica – Popovec. Dok traje njegova gradnja, promet se na tom frekventnom čvorištu regulira semaforima, a u najvećim prometnim čepovima od 13.30 do 15.30 sati traje ručna regulacija prometa zbog brže prohodnosti. Zbog radova na najzahtjevnijem dijelu brze ceste, čvoru Andraševec, u ponedjeljak, 8. travnja za promet je zatvorena županijska cesta ŽC 2197 (kod spoja sa D24 preko željezničke pruge) u Lugu Zabočkom do križanja s lokalnom cestom u Babićevoj ulici.

Gradnja mosta Bračak

Njome se neće moći prometovati 18 mjeseci, zbog vrlo zahtjevne izgradnje mosta Bračak (dužine cca. 272 m) gdje će trebati dovesti kamionima oko 650.000 kubika materijala. Transport materijala odvijati će se iz kamenoloma Đurmanec autocestom A2 Zagreb – Macelj, od čvora Đurmanec do čvora Sv. Križ – Začretje. Po silasku s autoceste na čvoru Sv. Križ Začretje transport materijala će se odvijati državnom cestom D1 kroz Ciglenicu Zagorsku- Mirkovec – Brezova – Grdenci – Hum Zabočki, a zatim nastaviti državnom cestom D24 do čvora Bračak te preko mosta Krapina na županijsku cestu ŽC 2197, doznajemo iz Županijske uprave za ceste. Ističu i da će se prema planiranim aktivnostima transport materijala vršiti sa cca 10 kamiona u vremenu od 7 do 17 sati, a ovisno o potrebama gradilišta. Jači intenzitet transporta materijala, a što pak ovisi o napredovanju radova i vremenskim uvjetima očekuje se nakon 10-ak dana o čemu će se pravodobno obavijestiti javnost.

Pojačan promet lokalnom cestom

Službeni obilazni pravac dok je zatvorena županijska cesta u Andraševcu je kroz Mokrice – Zabok- Hum Zabočki. To su vozačima dodatni kilometri i potrošeno vrijeme, no druge solucije nema, osim lokalnog puta na koji se skreće u Andraševcu desno u Babićevu ulicu. Ta lokalna cesta vodi sve do raskršća Gorupci kod kojeg se skreće lijevo na glavnu državnu cestu D24 u Dubravi Zabočkoj. Cesta je asfaltirana, ali ima rupa i uska je u većem dijelu što otežava mimoilaženje automobilima, ali vozači je već koriste kao alternativni i kraći pravac.U Hrvatskim cestama znaju za taj alternativni pravac, no on je u ingerenciji lokalne samouprave. Kad bi se ta cesta proširila i sanirala, vozačima bi se olakšalo prometovanje. Kako doznajemo, lokalne samouprave čijim područjem lokalna cesta prolazi, a kojom će promet zasigurno biti pojačan pokušat će naći rješenje i cestu sanirati kako bi građanima olakšali putovanje.U sklopu izgradnje brze ceste izmjestit će se i državna cesta D24 koja vodi prema Zaboku, pa će se promet njome također odvijati naizmjence, odnosno regulirat će se semaforima. Dakle, čekaju nas gužve i prometni čepovi i svima će nam trebati strpljenja.

Novi kružni tok u Mokricama trebao bi biti završen do 15. svibnja. Dok traje njegova gradnja, promet se na tom frekventnom čvorištu regulira semaforima, a u najvećim prometnim čepovima od 13.30 do 15.30 sati traje ručna regulacija prometa zbog brže prohodnosti.
Izvor: Zagorski list

Skip to content