Novosti

Krenuli radovi na postavljanju uzdignutih ploha za smirivanje prometa u zoni gdje se nalaze škola, pošta, sud i dom zdravlja

Danas su započeli radovi na području grada koji za cilj imaju smirivanje prometa na dijelu županijske ceste ŽC 2195 u ulici Matije Gupca u Zaboku. Konkretno, riječ je o dionici ceste od kućnog broja 44 do semaforiziranog raskrižja s ulicama Đački put i I.C. Huis te do kućnog broja 24, odnosno crkve i zgrade Pošte.

Dvije lokacije za uzdignute plohe

Promatrana zona je ukupne duljine 200 metara. Prema riječima pročelnika Upravnog odjela za komunalnu djelatnost, Nenada Miletića, riječ je o području gdje se nalaze osnovna i srednja škola, crkva, pošta, sud i dom zdravlja pa je promet izuzetno intenzivan. Isto tako, na spomenutoj dionici u posljednje su se tri godine, prema podacima PU krapinsko – zagorske, dogodile i brojne prometne nesreće, ali i znatna prekoračenja brzine. – Obzirom da vertikalna i horizontalna signalizacija nisu dale željene rezultate, ali i u skladu sa zahtjevima Grada Zaboka i stanovništva odlučeno je od strane ŽUC – a kako je potrebno poduzeti mjere za smirivanje prometa, odnosno postaviti uzdignute plohe – objasnio je pročelnik Miletić. U suradnji s tvrtkom NORD projekti, napravljen je detaljan elaborat o spomenutoj problematici te je utvrđeno kako će se postaviti dvije uzdignute plohe sa obilježenim pješačkim prijelazima, na početku i na kraju spomenute zone koje bi zajedno sa semaforima na raskrižju znatno doprinijele smirivanju prometa. Radovi na istome počeli su danas, a planirano je postavljanje uzdignute plohe ispred kućnog broja 44 u Ulici Matije Gupca dok će druga uzdignuta ploha biti smještena neposredno u blizini zgrade suda i pošte te mjesnog groblja.

Stupići i uklanjanje

Ono što se također planira napraviti jest postavljanje fleksibilnih stupića kraj Krčme Polanović za odvajanje pješačke staze od kolnika koji se u tom dijelu nalazi u nivou prometnice. Time će se, osim što će se povećati sigurnost pješaka, spriječiti i neželjeno parkiranje na pješačkoj stazi, dodaje pročelnik Miletić. Naglasio je kako je u sklopu radova predviđeno uklanjanje obilježenog pješačkog prijelaza sa istočne strane crkve te uklanjanje njemu pripadajuće vertikalne signalizacije.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content