Novosti

KUD ZABOK – PREDSTAVIT ĆE NOVI ZABOČKI SUVENIR “ZAGORSKE PAPUČICE”

Tijekom istraživanja tradicijske baštine Hrvatskog zagorja, folkloriskinja Senka Jurina iz Zaboka, naišla je na podatke o papučama koje su se nakada u ovoj regiji izrađivale i nosile. Izrađivale su se od suhe kukuruzne komušin, a nosile uglavnom od jeseni do proljeća koliko bi trajnost materijala to dopuštala. Ova saznanja su za gospođu Jurina bila nova i posebno zanimljiva kao folklornoj voditeljici i koreografkinji jer u okviru scenske primjene folklorne građe takvo nešto još nije viđeno. S prvom berbom kukuruza skupljene su komušine, a uz pomoć kazivača, papuče su rekonstruirane te primjenjene u koreografijama KUD-a Zabok. Zabočki folkloraši često sudjeluju na festivalima diljem Hrvatske i izvan njenih granica, a svojim domaćinima nastoje uz pjesmu i ples Hrvatskog zagorja darovati i poklone u kojima se prepoznaje duh zagorske tradicije. Kako su od postojećih suvenira mnogi već darivani, gospođa Senka je udlučila iskoristiti svoje poznavanje folklorne baštine i osmisliti originalan suvenir. Izvorna forma papuče od komušine poslužila je kao osnova. Kreiranjem vezenog gornjišta na kojem se otvorila mogućnost ispisivanja imena grada i dodavanjem cvjetnog aranžma od autohtonog bilja, nastao je primjerak prepoznatljivog suvenira.

Za potrebe KUD-a Zabok izrađeno je nekoliko komada koji će javnosti biti prezentirani na manifestaciji Zlatna jesen zabočka 29. rujna 2012.

Izradom Zagorske papučice kao suvenira bavi se u KUD-u Zabok uz autoricu i tajnica Društva Blaženka Halambek, s nadom da će grad i županijska turistička zajednica prepoznati ovu kreaciju odnosno suvenir koji dostojno prezentira našu regiju.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content