Novosti

KUD ZABOK – PREDSTAVIT ĆE NOVI ZABOČKI SUVENIR “ZAGORSKE PAPUČICE”

Tijekom istraživanja tradicijske baštine Hrvatskog zagorja, folkloriskinja Senka Jurina iz Zaboka, naišla je na podatke o papučama koje su se nakada u ovoj regiji izrađivale i nosile. Izrađivale su se od suhe kukuruzne komušin, a nosile uglavnom od jeseni do proljeća koliko bi trajnost materijala to dopuštala. Ova saznanja su za gospođu Jurina bila nova i posebno zanimljiva kao folklornoj voditeljici i koreografkinji jer u okviru scenske primjene folklorne građe takvo nešto još nije viđeno. S prvom berbom kukuruza skupljene su komušine, a uz pomoć kazivača, papuče su rekonstruirane te primjenjene u koreografijama KUD-a Zabok. Zabočki folkloraši često sudjeluju na festivalima diljem Hrvatske i izvan njenih granica, a svojim domaćinima nastoje uz pjesmu i ples Hrvatskog zagorja darovati i poklone u kojima se prepoznaje duh zagorske tradicije. Kako su od postojećih suvenira mnogi već darivani, gospođa Senka je udlučila iskoristiti svoje poznavanje folklorne baštine i osmisliti originalan suvenir. Izvorna forma papuče od komušine poslužila je kao osnova. Kreiranjem vezenog gornjišta na kojem se otvorila mogućnost ispisivanja imena grada i dodavanjem cvjetnog aranžma od autohtonog bilja, nastao je primjerak prepoznatljivog suvenira.

Za potrebe KUD-a Zabok izrađeno je nekoliko komada koji će javnosti biti prezentirani na manifestaciji Zlatna jesen zabočka 29. rujna 2012.

Izradom Zagorske papučice kao suvenira bavi se u KUD-u Zabok uz autoricu i tajnica Društva Blaženka Halambek, s nadom da će grad i županijska turistička zajednica prepoznati ovu kreaciju odnosno suvenir koji dostojno prezentira našu regiju.

Skip to content