Novosti

LIJEČNIČA KRIZA U OB Zabok nedostaje anesteziologa, pa bolnica prima samo hitne i vitalno ugrožene pacijente

Belina: Liječnika nedostaje i u drugim bolnicama, ali se samo OB Zabok našla na udaru

Nakon što je Državni inspektorat rada razriješio dužnosti liječnike-umirovljenike u Općoj bolnici Zabok, bolnici nedostaje liječnika pojedinih struka. To znači da ova velika zdravstvena ustanova dok se ne riješi problem manjka liječnika prima samo hitne i vitalno ugrožene pacijente. Ograničena je i djelatnost kirurgije i ginekologije

-U trenutku kada je inspekcija izdala rješenje o privremenoj obustavi djelatnosti OB Zabok u bolnici su radila četiri liječnika u mirovini: jedan psihijatar i tri liječnika anesteziologa. Dakle, ti liječnici bili su neophodni za funkcioniranje službe anesteziologa i djelatnosti psihijatrije, a zaposleni su na ugovor o djelu, jer ni nakon kontinuiranih natječaja za radno mjesto liječnika, nije bilo rezultata.

Tek šest liječnika

– Ti liječnici više ne rade u OB Zabok, a što je rezultiralo time da ne radi ambulanta za psihijatriju, a Odjel centralne jedinice intenzivnog liječenja sveden je na šest liječnika od čega jedna liječnica ne može dežurati, a dvoje liječnika zbog ograničenog zdravstvenog stanja ne mogu dežurati više od četiri puta. Prema standardu na tom odjelu trebalo biti 14 liječnika jer je to odjel na kojem leže bolesnici na respiratoru – rekao je ravnatelj OB, dr. Stanko Belina. U ovom trenutku u Hrvatskoj, kaže ravnatelj, nedostaje oko 300 anesteziologa. Pregovarao je i s drugim zagrebačkim bolnicama, no kako je anesteziologa općenito malo, ne žele pristati na dodatan angažman u drugim zdravstvenim ustanovama ili pak traže izuzetno visoke novčane iznose što bolnica ne može financirati jer je ionako u teškom financijskom stanju. Bolnica je šest anesteziologa poslala na specijalizaciju, no dok oni budu spremni za rad, trebaju proći tri-do četiri godine.

‘Zdravlje ljudi na prvom mjestu’

-Može se ravnatelj prozivati da je odgovoran za organizaciju službe, no meni je kao ravnatelju funkcioniranje bolnice i pružanje adekvatne zdravstvene skrbi pacijentima bilo na prvom mjestu, makar to bilo i protiv nekim zakonskih obvezama Zakona o radu. Realno stanje u hrvatskom zdravstvu je takvo da jednostavno nema liječnika. Problem nije samo u OB Zabok. I u drugim zdravstvenim ustanovama nedostaje liječnika, ali se samo OB Zabok našla na udaru države. Ionako je jedva ‘krpala’ s kadrovima, a sada se našla i na udaru državnog inspektorata. Problem kako će se prevladati i riješiti nedostatak liječnika u pojedinim strukama mora riješiti država – mišljenja je Belina. Kako bi prevladala ovu ‘liječničku krizu’ zagorska bolnica ovih dana intenzivno pregovara s drugim zagrebačkim bolnicama, te se nadamo da će uskoro riješiti slučaj nedostatka kadrova kako bi ponovno mogla normalno funkcionirati, a naši Zagorci dobivati potpunu zdravstvenu skrb.


Ravnatelj Belina:Ti liječnici više ne rade u OB Zabok, a što je rezultiralo time da ne radi ambulanta za psihijatriju, a Odjel centralne jedinice intenzivnog liječenja sveden je na šest liječnika, od potrebnih 14.

Izvor: Zagorski list

Skip to content