Novosti

LIJEK JE U NAMA: U OB Zabok akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica 6. 12. u 10 sati

Želja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina pomoći oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem, rekli su iz bolnice

U četvrtak, 6. prosinca, od 10 do 12 sati Zaklada Ana Rukavina će u Sivoj dvorani (1. kat) Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana (Bračak 8) održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 60.521 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 98 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Želja Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana je u suradnji sa Zakladom Ana Rukavina pomoći oboljelim osobama u potrazi za podudarnim darivateljem, rekli su iz bolnice.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content