Novosti

LJETNE AKTIVNOSTI SAVEZA DND HRVATSKE

Od 19. do 23. lipnja 2014. Savez društava Naša djeca Hrvatske organizirao je tradicionalne izvještajno-programske i edukacijske aktivnosti koje su se ove godine održale u Termama Tuhelj, u Tuheljskim Toplicama. Domaćini ovih događanja bili su vrijedni članovi i volonteri Društva Naša djeca Zabok.

U četvrtak 19. lipnja održana je Skupština Saveza s temom “Aktualnosti u radu osnovnih DND u Hrvatskoj” na kojoj se okupilo pedesetak članova iz 30 Društava Naša djeca iz raznih krajeva Hrvatske. Okupljene članove Skupštine i uvažene goste srdačno su pozdravili zaželjevši im dobrodošlicu prof. dr. sc. Aida Salihagić Kadić, predsjednica Saveza DND Hrvatske, gospodin Darko Medvedec, predsjednik Općinskog vijeća Tuhlja te gospođe Sonja Borovčak, predsjednica DND-a Zabok i dopredsjednica Saveza, i gospođa Sanja Škorić, dopredsjednica i v.d. tajnica Saveza. Prisutne su pozdravila i djeca iz Dramske družine Društva Naša djeca Tuhelj i obradovali ih recitacijom i dramsko-scenskom igrom. U tematskom dijelu Skupštine sudionicima je u najvažnijim crtama predstavljen prijedlog novog Zakona o udrugama o kojemu je govorila gospođa Vesna Lendić Kasalo, zamjenica Ravnatelja Ureda za udruge Vlade RH, dok je gospođa Elizabet Kuk iz Hrvatskog državnog arhiva govorila o arhiviranju građe u osnovnim Društvima Naša djeca.

Središnji dio programa posvećen je trima važnim obljetnicama: 25 godina Konvencije o pravima djeteta i 15 godina akcija Gradovi i općine – prijatelji djece i Za osmijeh djeteta u bolnici. Ove su dvije Akcije u potpunosti usmjerene na dobrobit djece jer potiču lokalne zajednice odnosno bolnice/bolničke odjele da ulažu u usluge za djecu, da stvore sigurno i zdravo okruženje za njih, promiču dobrobit djece i daju podršku roditeljima u skrbi za djecu. Obilježavanje ovih obljetnica održava se pod pokroviteljstvom predsjednika Republike dr. Ive Josipovića.

U petak 20. lipnja održano je Savjetovanje za dužnosnike Saveza DND Hrvatske na temu prikupljanja financijskih sredstava u organizacijama civilnog društva. Svoje spoznaje i iskustva s tridesetak dužnosnika podijelila je dr.sc. Ljiljana Najev Čačija s Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Splitu posebno ističući korake u planiranju i provedbi fundraisinga te na praćenje indikatora uspješnosti prikupljanja sredstava. Savjetovanje je završeno primjerima iz prakse akcija i aktivnosti Društava Naša djeca, a predstavila su se DND Čakovec, Maksimir-Zagreb, Vinkovci i Zabok. Jasenka Borovčak, tajnica DND-a Zabok predstavila je nekoliko aktivnosti DND-a Zabok te je svim Društvima Naša djeca poklonila kalendar DND-a Zabok i CD Zabočkih mališana „Veliki i mali”.

Od 21. do 23. lipnja održan je Seminar za osnivače i voditelje Dječjih foruma u okviru projekta “Dječji forumi u prilog promicanja i ostvarivanja prava djeteta” uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta. Voditeljica Seminara bila je gospođa Sanja Škorić, v.d. tajnica SavezaDND Hrvatske. U radu Seminara sudjelovalo je 23 polaznika koje se educiralo o Konvenciji UN-a o pravima djeteta, ulozi Dječjih foruma u Hrvatskoj te važnosti dječjeg sudjelovanja u akcijama koje se pokreću za dobrobit djece. Najmlađa sudionica seminara bila je Anja Kolarić iz DND-a Zabok koja je predstavila kako djeca, članovi Dječjeg foruma i Dječjeg gradskog vijeća u Zaboku zastupaju svoja prava i pokreću akcije za poboljšanje života djece u gradu Zaboku. DND Zabok za polaznike seminara organizirao je posjet manifestaciji Noć krapinskog pračovjeka i Muzeju krapinskih neandertalaca.

Izvor: Zagorski list

Skip to content