Novosti

Manifestacija 100% zagorsko u Zagrebu

Trodnevna i cjelodnevna događanja ”100%zagorsko u Zagrebu” (30. rujna do 2. listopada) na Trgu bana Jelačića bila je dosad najveći izlog raznovrsne i bogate ponude zagorske hrane, vina i prirodnih pića, kulture, tradicije i zabave, a ujedno i najveća izložbeno-prodajna manifestacija jedne županije u središtu Zagreba. Na manifestaciji „100% zagorsko“, koju je organizirala Krapinsko-zagorska županija, nastupilo je više od 60 poljoprivrednih proizvođača, toplica, agroturizama, hotela, restorana, obrtnika, tvrtki, kulturnih ustanova i udruga. Na 50 izložbenih i prodajnih štandova izvorne proizvode Zagorja uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način prezentirani su voćari, povrćari, cvjećari, medari, sirari, vinari… Zagorska poduzeća, tradicijski obrti, agroturizmi, kulturne ustanove i umjetnička društva Zagrepčanima su pokazali bogatstvo svog gastronomskog, tradicijskog, kulturnog, zdravstvenog, rekreacijskog i vjerskog turizma. Građani Zagreba uživali su u bogatom zabavnom programu, u viteškim borbama i mačevanju koje su izveli Vitezovi zlatnog kaleža, uz Muzeje Hrvatskog zagorja, organizatori velikog Viteškog turnira u Gornjoj Stubici. Uz njih su Trgom u svečanim vojničkim odorama marširati Keglevićeva straža, udruge kuburaša i dvorskih plesova, tamburaši i vrhunski folkloraši, a prezentaciju života iz doba neandertalaca izvela obitelj krapinskog pračovjeka.

Manifestacija je otvorena službeno u subotu u 10 sati, govorima krapinsko-zagorskog župana Siniše Hajdaš Dončića i gradonačelnika grada Zagreba Milana Bandića, koji je pozornicu ustupio svjetski poznatom zagorskom blueseru Tomislavu Golubanu te kostimiranim damama Grofovije Konjski iz Konjščine i KUD-a Antun Mihanović iz Klanjca, KUD-u Đuro Orlić iz Zagorskih Sela te tamburaškom sastavu Zelenjak. U subotu, uoči svečanosti otvorenja od Kaptola centra, kroz Tkalčićevu ulicu, u smjeru Trgabana Josipa Jelačića, krenula je povorka povijesnih postrojbi Krapinsko-zagorske županije, predvođenih županijskom počasnom povijesnom postrojbom, Keglevićevom stražom.

Zagrepčani će zahvaljujući bogatim nagradama sponzora, Termi Tuhelj, Termi Jezerčica i BlueSun hotela Kaj iz Marije Bistrice, kroz nagradnu igru „Koliko poznajem Zagorje“ imali priliku dobiti vrijedne darove; wellness i spa rekreaciju te boravak u Zagorju uz vrhunske gastronomske užitke. Ljubitelji Zagorja mogli su kupiti i niz najnovijih turističkih brošura i vodiča po promotivnoj cijeni, a od čije će se prodaje novac donirati krapinskom Društvu za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama. (zl)

Na manifestaciji „100% zagorsko“, koju je organizirala Krapinsko-zagorska županija, nastupilo je više od 60 poljoprivrednih proizvođača, toplica, agroturizama, hotela, restorana, obrtnika, tvrtki, kulturnih ustanova i udruga. Na 50 izložbenih i prodajnih štandova izvorne proizvode Zagorja uzgojene na tradicijski, konvencionalni, integrirani i ekološki način prezentirali su voćari, povrćari, cvjećari, medari, sirari, vinari…
Izvor: Zagorski list

Skip to content