Novosti

Mariji Gebert iz ŠUDIGA dijeljena zahvalnica za nominaciju nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja

U spomen na Luku Ritza, mladića koji je smrtno stradao kao žrtva vršnjačkog nasilja, ali i na sve ostale djevojke i mladiće žrtve nasilja, u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS)je sedmi put dodijeljena nagrada koja nosi Lukino ime učenicima osnovnih i srednjih škola koji su dali poseban doprinos promicanju tolerancije, mira i nenasilja.

Ove je godine Povjerenstvo, na čijem je čelu Lukina majka Suzana Ritz, dvoje učenika nagradilo Godišnjom nagradom “Luka Ritz” za promicanje tolerancije i škole bez nasilja za školsku godinu 2014./2015., a zbog velikog broja kvalitetnih kandidata odlučili su, kao i prošle godine, još dvoje učenika nagraditi posebnim priznanjem.

Dobitnica ovogodišnje nagrade Luka Ritz je Izidora Mustak, učenica 5. razreda Osnovne škole Strahoninec.

Nagrađeni srednjoškolac je 18-godišnji Teo Čučković, učenik 4. razreda Ekonomske škole Mije Mirkovića iz Rijeke jer je jedini pokazao hrabrost u incidentu gdje je jedini stao u obranu nepoznatog mladića kojega je premlaćivala skupina nasilnih vršnjaka. To se dogodilo tijekom jednog večernjeg izlaska, a nitko iz veće skupine mladih koji su šutke gledali napad nije reagirao, osim Tea, tako da je napadnuti mladić zadobio teže ozljede lica.

“No, ipak postoje mladi ljudi koji su spremni reći ne nasilju i nadama se da će ih uz ovu nagradu biti još više, da će se o njima više pisati nego o nasilnicima”, kazao je Teo roditeljima Luke Ritza prilikom uručenja nagrade. Poručio je svim mladima da se ne boje, da budu još hrabriji i odlučniji i suprotstave se nasilju.

Ministar znanosti i obrazovanja i sporta gospodin Vedran Mornar uručio je još 11 zahvalnica za sudjelovanje u izboru na natječaju za nagradu, a među njima bila je i nominacija učenice Marije Gebert iz Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Marija Gebert , odlična učenica grafičkog dizajna vrlo je aktivna kao volonterka gotovo u svim aktivnostima u školi i van škole, a svoj doprinos nesebično daje i u nizu humanitarnih aktivnosti u Zaboku i šire.

Skip to content