Novosti

Medicinske sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije obilježile Međunarodni dan sestrinstva

Medicinske sestre Doma zdravlja Krapinsko-zagorske županije, prošlog su petka u Domu kulture u Maču obilježile Međunarodni dan sestrinstva. Sjećanje je to na rođendan Florence Nightingale (12. svibnja), začetnice modernog sestrinstva koja je polovinom 19. stoljeća inicirala ulazak profesionalno obrazovanih žena u zdravstvenu njegu bolesnih, te 1860. godine u Londonu otvorila prvu školu za medicinske sestre. Domaćica u Maču bila je patronažna sestra Dragica Čehulić, koja je poželjela dobrodošlicu kolegicama iz cijele županije. Posebni pozdravi upućeni su predsjednici Hrvatske komore medicinskih sestara- Dragici Šimunec, (rodom iz Mača), glavnoj sestri Doma zdravlja Mariji Mirt, te medicinskim sestrama u mirovini.

– Mi, medicinske sestre svoj posao radimo maksimalno, bez zadrške. Sestrinstvo je ljubav i ako voliš svoj posao, ništa nije teško – poručila je Dragica Čehulić. Medicinske sestre Doma zdravlja KZŽ svake godine Međunarodni dan sestrinstva obilježavaju u drugom zagorskom mjestu s edukativnim sadržajima, predstavljaju što sestra radi u slobodno vrijeme, svojim izložbama slika, prezentacijom ručnih radova, plesom, pjesmom, glumom…

– Ove godine odlučili smo da ne pjevamo, i glumimo… već da podijelimo tu ljubav s djecom koja će nešto napraviti za nas – dodala je Čehulić, zahvalivši svima koji su pomogli realizaciji, Domu zdravlja i sindikatu, Općini Mače, djeci, kolegicama koje su ispekle kolače.

U bolnici ih ima premalo

– Dugo se to nije dogodilo u Maču i sretna sam, što sam ovdje. Ima puno kolegica, program je fantastičan, posebno s dječicom. Jedan dan u godini medicinske sestre imaju svoj dan, to nije nikakvo slavlje, već samo obilježavanje našeg dana- rekla je predsjednica HKMS Dragica Šimunec, osvrnuvši se i na probleme. – Nas ima više od 50 posto u sustavu zdravstva. Velika smo grupa, a gdje je velika grupa, tu ima i problema. Premalo nas je, posla je sve više, a bolnice sve veće. U sustavu zdravstva još uvijek su redovne plaće i ne ostaje se bez posla, kao u drugim strukama, ali je veliki prirodni odljev medicinskih sestara. Neke su iskoristile i povoljne uvjete i otišle u mirovinu – rekla je.

Glavna medicinska sestra Doma zdravlja KZŽ Marija Mirt rekla je kako je zadovoljna, ponosna i sretna jer ima najbolje medicinske sestre u Hrvatskoj.

– Unatrag tri godine obilježavamo Međunarodni dan sestrinstva na ovaj način, jer smo zaključile i spoznale same, da medicinske sestre ne samo što puno ljubavi i znanja ulažu u posao, na radnom mjestu, već da isto tako puno vremena i truda ulažu u zajednicama gdje žive i u svojim obiteljima.

Na ovaj način to tako i pokazujemo. Ove godine, domaćica nam je patronažna sestra Dragica Čehulić koja se ovdje ‘daje’ 30 godina, a ja volim reći ‘da se nitko ne može roditi, a ni umrijeti bez patronažne sestre’ – naglasila je Mirt. Iako u bolnicama nedostaje medicinskih sestra, u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ih ne fali. Timski su vezane. Dodala je, kako nemaju toliko organizacijskih problema, koliko ih guši administracija i računala. Sve manje vremena im ostaje, za posvetiti se i razgovarati s pacijentima.

– I dalje moramo puno učiti i truditi se, jer sestrinstvo je ljubav, baš kao što je to rekla i sestra Dragica. Taj posao mora se voljeti, kao i ljude – zaključila je Mirt. U kulturno-umjetničkom programusudjelovale su sve sekcije KUD-a Mače, ŽVS Kajda i Mačanske mažoretkinje.
Izvor: Zagorski list

Skip to content