Novosti

Meditex započeo probnu proizvodnju u novim poslovnim prostorima u zabočkoj poduzetničkoj zoni

Obrt Meditex započeo je probnu proizvodnju u novim prostorima koje su izgradili u poduzetničkoj zoni u Ulici Celine. Nova je to proizvodna i skladišna hala, vrijedna investicija na koju su se u Meditexu odlučili u ovo vrijeme krize, pa je time izazvala i posebnu pozornost. Kroz nove proizvodne pogone, skladišni i uredski dio proveo nas je vlasnik obrta Robert Črnjević.

– Odluka je pala zbog razvoja firme i traženja kupaca. Svaki kupac traži od svojih dobavljača inovacije i nove proizvode. Mi smo u kontaktu s našim krajnjim korisnicima i dobivamo od njih informacije o njihovim potrebama. Na tržištu materijala zatim nastojimo to nabaviti i stvoriti nove proizvode. To onda zahtjeva i povećanje broja ljudi, povećanje kvadrata skladišta, tako da se već prije par godina vidjelo da pozicija u Grabrovcu, u stambenom naselju, ne dozvoljava više širenje. Grad Zabok je uvidio potražnju poduzetnika za prostorima i osnovao poduzetničku zonu. Ponudili su nam prostor, a mi smo kupili 5.000 kvadrata za izgradnju nove hale. To je bila investicija koja se više nije dala financirati iz obrtnih sredstava pa smo u suradnji s Gradom i Županijom pronašli kreditnu liniju Županije i MINGORP-a do maksimalnih 5 milijuna kuna, a 2,5 milijuna kuna osigurali smo preko HBOR-ove kreditne linije. Za današnje vrijeme to su najpovoljniji krediti. Projekt je napravljen vrlo brzo, ali ishođenje kredita je trajalo pet-šest mjeseci i moram reći da me je to malo razočaralo. Gradnja je trajala godinu i dva mjeseca jer smo inzistirali na kvaliteti izrade. Nismo išli na instant gradnju, već smo zbog specifičnih zahtjeva i studioznog svladavanja problema, gradili nešto duže. Prije desetak dana je napravljen tehnički pregled i komisija ne da nije imala primjedbi, nego je pohvalila kvalitetu izrade. Krenuli smo s probnim radom. Sada će i naši kupci moći vidjeti proizvodnju, a vrlo je bitan i taj vizualni dojam jer na taj način ostvarujemo dodatnu vezu. Sugestije kupaca pomažu nam u razvoju proizvoda – rekao nam je Črnjević.

Posebni uvjeti

Uređeni po posebnim standardima, proizvodni pogoni odvojeni su u dvije cjeline. Svaki ima svoju garderobu i sanitarne čvorove. Posebno se pazilo na tzv. “čistu sobu”, prostor koji mora biti sterilan i u koji je restrikcija ulaza najveća.

– Osim kvadrature, dobili smo prostore koji su iznad uvjeta koje traži proizvodnja medicinskih proizvoda klase 1, 1S i 2A. Imamo proizvodni prostor, tzv. “čistu sobu” koja služi za proizvodnju medicinskih proizvoda veće klase rizika 2B i 3. To su proizvodi koji ulaze u tijelo i na otvorene rane. Napravili smo prostor, pa ćemo nastojati napraviti i proizvod veće klase rizika koji ima veću dodanu vrijednost, a time imamo i veću šansu u izvozu. S ovim proizvodnim prostorom imamo uvjete koji u potpunosti zadovoljavaju tržište EU, a time i cijelog svijeta. Proizvodnja je strogo odijeljena. Strogo se moraju poštovati uvjeti posebice u “čistoj sobi”. Meditex posjeduje ISO standard 9001 u proizvodnji medicinskih proizvoda. Napravljeni su protokoli ulaska i izlaska u proizvodne prostore. Područje kretanja odijeljeno je za radnike i posjetitelje koji su kontaminirani, od garderobe do ulaznog filtera. Kroz staklo se može vidjeti proizvodnja te vizualno komunicirati. Druga strana problema su uvjeti koje diktira država, a na koje mi poduzetnici nažalost ne možemo utjecati. To su porezi, davanja, cijena radne snage, energenata, a koji diktiraju cijenu proizvoda. Strane kompanije dolaze sa svojim rješenjima, posebno zapadne. Postavljaju se kao da su njihova rješenja najbolja i konačna. No, svaka regija ima svoje specifičnosti, a imati proizvodnju za državu mora biti od strateškog značaja. Korisnici su zadovoljni što im pružamo mogućnost prilagodbe. Velike kompanije to ne dozvoljavaju – veli Črnjević.

Sa stražnje strane uređeni su i novi skladišni prostori repromaterijala i gotovih proizvoda.

– Dobili smo novi skladišni prostor, ali skladište se već dosta popunilo i imam osjećaj da će za koju godinu biti premalo. Srećom imamo prostor iza hale u kojem smo i planirali izgradnju dodatnog skladišnog prostora – dodao je naš sugovornik.

Preseljenjem proizvodnje i skladišta u Celine, stari prostor u Grabrovcu ostaje prazan.

– Prostor u Grabrovcu je relativno mali i još nemamo planova. Možda tamo postavimo razvoj jednog dijela proizvodnje. Također strojevi koji rade repromaterijal su sve brži i rade veću metražu, a dobavljači od nas traže da uzimamo veće bale, koje onda mi moramo prematati. Jedna od ideja je da u starom prostoru nabavimo namatalicu kao jednu buduću investiciju – rekao nam je Črnjević.

Razvoj novih proizvoda

Polako i kontinuirano Meditex razvija nove proizvode.

– Mi smo do sada išli prirodnim tokom. Nismo ulazili u druge djelatnosti. Držali smo se jednokratnih stvari izrađenih od netkanih tekstila. Situacija u zemlji ne dopušta veće projekte jer nisu sređeni rokovi plaćanja. Ovo je zapravo za nas bio veliki projekt u kojem smo se kreditno zadužili tako da bi sve drugo trenutno bio preveliki rizik. Ove godine smo imali rast prometa od 18 posto. Kad uvodimo novi materijal, od njega možemo napraviti više proizvoda, posebno u medicini. Tu imamo kontinuirani razvoj. U kontaktu smo s našim dobavljačima koji razvijaju nove materijale, pratimo to tržište. Trenutno radimo probne serije incizijskih folija, koje se lijepe kod operacija na kožu pacijenta prije rezanja. To je proizvod koji postoji na tržištu, ali ga nismo imali u proizvodnom programu. Radimo testiranja i dali smo ih u kliničke i opće bolnice. Napomenuo bi tu Opću bolnicu Zabok s kojom imamo dobru suradnju – veli.

I dok se velika većina proizvodnog materijala mora uvažati, izvoz iako ima mali udio u ukupnoj prodaji, kontinuirano raste.

– Nažalost većinu materijala moramo nabavljati iz uvoza, osim polietilena, kartona, energenata i konca. Industrija netkanog tekstila je vrlo razvijena i ima puno segmenata u poljoprivredi, građevinarstvu, izradi namještaja, medicini, pakiranju. Svaka ta industrija ima svoje specifičnosti. Tu smo primorani na uvoz. Što se tiče izvoza on nam statistički raste vrlo brzo, ali to je još uvijek mali dio ukupne prodaje, možda pet posto. Nadamo se da će i dalje rasti. Sada izvažamo u Češku, Austriju, Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru. Trebamo se više fokusirati na države regije gdje ima prostora jer na zapadu postoje neke barijere – zaključio je na kraju Robert Črnjević.

Obrt Meditex osnovan je kao proizvođač konfekcije za jednokratnu upotrebu 1993. godine. Započeo kao obiteljski biznis s jednim zaposlenim, danas ima 46 zaposlenih, od čega 39 u proizvodnji, a svega pet na uredskim poslovima i dva u transportu. Meditex se danas najvećim dijelom bavi proizvodnjom medicinske konfekcije, proizvodima namijenjenim bolnicama i ordinacijama. Drugi dio obuhvaća proizvode za industriju, zaštitu ljudi i proizvoda od kontaminacije, dok su treći dio proizvodi za ugostiteljstvo, hotele i restorane. Rad je započet u Grabrovcu na obiteljskoj adresi, dok je Meditex od prošlog tjedna započeo probni rad u novim prostorima u Ulici Celine.

– Želio bi da ovo nije kraj, da se možemo i dalje razvijati i da hoćemo. Sve naravno diktira tržište. Mi smo obiteljska tvrtka. Svoju djecu upoznajemo sa sistemom rada, da znaju kako se radi, da se upoznaju sa svim segmentima. Drago mi je da su nas posjetili i učenici ekonomske škole. Na primjeru malog poduzetništva mogu relativno brzo dobiti sliku proizvodnje. I dalje naravno vrijede stari postulati ‘red, rad i disciplina’. Nema tu puno filozofije. Treba biti pouzdan i korektan prema kupcima – veli Robert Črnjević.

Napravili smo prostor, pa ćemo nastojati napraviti i proizvod veće klase rizika koji ima veću dodanu vrijednost, a time imamo i veću šansu u izvozu. S ovim proizvodnim prostorom imamo uvjete koji u potpunosti zadovoljavaju tržište EU, a time i cijelog svijeta.

Izvor: Sebastijan Fuštin, Zagorski list

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content