Novosti

MEĐUNARODNI DAN MIRA U ZABOKU

Ovogodišnja akcija na Trgu K. Š. Gjalskog za Međunarodni dan mira obuhvatila je brojne aktivnosti. Organizirane su kreativne radionice posjećene od strane djece iz zabočke osnovne škole, vrijednim volonterskim rukama osvježen je i oslikan pano na središnjem trgu na temu mira, a akcija je završila koncertom srednjoškolskog benda zabočke gimnazije. Tijekom akcije, organizatori su pokušali, prije svega, komunicirati s građanstvom; poticati građanke i građane, a posebno djecu i mlade, na promišljanje o miru i aktivnom sudjelovanju u društvu. Dio tradicije vezane uz ovu akciju postalo je i Drvo mira koje je i ove godine poslužilo za izlaganje poruka mira. Uz poruke izložene na Drvu mira, poruke mira pripremili su i podijelili članovi i članice Dječjeg foruma „Bonkasy“ Društva Naša djeca Zabok.

Aktivnostima Međunarodnog dana mira prethodile su dvije projekcije filma i moderirane diskusije o nasilju i nenasilju organizirane za sve sedme razrede OŠ K. Š. Gjalskog u Zaboku. Organizatori su ove godine pripremili i dvodnevnu edukativnu radionicu „Nasilje, nenasilje, nenasilna komunikacija i nenasilna transformacija sukoba“ za volonterke i volontere – učenike i učenice iz dviju zabočkih srednjih škola: Gimnazije Antuna Gustava Matoša te Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću.

Organizacije koje su sudjelovale u Međunarodnom danu mira posebno su ponosne na činjenicu da je ovogodišnje obilježavanje proizišlo iz suradnje nekoliko udruga i škola. Organizatori ističu kako je posebno važan cilj obilježavanja Dana mira pomaganje u podizanju svijesti građanstva u lokalnoj zajednici o važnostima mira i nenasilja te upozoravanje na nedovoljnu zastupljenost tema vezanih uz ljudska prava i demokratsko građanstvo u hrvatskim školama. Organizacije sudionice vide volontiranje kao pokretačku snagu svake lokalne zajednice te su jasno naglasili važnost Europske godine volontiranja kao godine u kojoj volontiranje treba afirmirati na svim razinama, i to od učenja u obrazovnom sustavu do zapošljavanja u, primjerice, privatnom sektoru.

Nositelj aktivnosti bila je Mreža udruga Krapinsko-zagorske županije, a aktivnost je provela Udruga Mraz u suradnji s Društvom Naša djeca Zabok, Grupom mladih Centra za mirovne studije te Udrugom GOKUL. Program su poduprle Gimnazija Antuna Gustava Matoša i Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću te Krapinsko-zagorska županija.

Kao dodatnu aktivnost Međunarodnog dana mira, organizatori najavljuju bojanje i oslikavanje potpornog zida kod „Vatrogasca“, zahvaljujući podršci Grada Zaboka, u koji će također biti uključeni brojni volonteri te na taj način dati daljnji doprinos obilježavanju Europske godine volontiranja.

Pripremili:

Karlo Kralj

Jasenka Borovčak

Skip to content