Novosti

Međunarodni dan mladih 12.kolovoza 2013.

Međunarodni dan mladih namijenjen je populaciji koja čini trećinu ukupnog svjetskog stanovništva. Upravo stoga Generalna skupština Ujedinjenih naroda (UN) Rezolucijom 54/120 usvojila je, 17. prosinca 1999. godine, preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade (Lisabon, 8. do 12. kolovoza 1998. godine) da se 12. kolovoza proglasi Međunarodnim danom mladih. Cilj Međunarodnog dana mladih je istaknuti probleme u društvu sa kojima se susreću mladi te povećati njihovu vidljivost. Također, to je prilika za učvršćivanje suradnje između lokalne uprave i nevladinog sektora u rješavanju problema mladih. Na taj dan diljem svijeta lokalna uprava i civilno društvo organiziraju kulturno-zabavna događanja za mlade. Prvi Međunarodni dan mladih obilježen je 2000. godine, a zamišljen je kao prilika da se privuče pažnja na globalne probleme mladih kao što su obrazovanje ili zapošljavanje, prepoznaju njihovi potencijali i planiraju načini uključivanja mladih u procese razvoja društva.

Međunarodni dan mladih 2013. UN obilježavaju kroz temu “Mladi i migracije”. Na taj način organizatori žele da ukažu na značaj migracija za razvoj društva i cijele zajednice ali i da upozore i na eventualne rizike – diskriminaciju i izrabljivanje.

Obilježavanje Međunarodnog dana mladih treba podići svijest o mogućnostima i rizicima povezanim s migracijom mladih, omogući razmjenu znanja i informacija koje proizlaze iz istraživanja i analiza. Jedan od ciljeva je i uključivanje mladih u rasprave o njihovim iskustvima na polju migracija -navode UN.

Mladi su prepoznatii kao jedan od najvažnijih mobilnih grupa društva. Oni čine oko 30 posto od međunarodnih migranata. Ipak, vrlo malo se zna o borbi mladih migranata i suočavanju drugih mladih s migracijama.

Prema Ujedinjenim nacijama 2010. godine u svijetu je bilo 27 mliona mladih koji su postali migranti.

Na Međunarodni dan mladih, širom svijeta ističu se vještine, znanja i spremnosti mladih da aktivno pomognu zajednici u kojoj žive, a državne institucije i nevladine organizacije skreću pažnju na probleme položaja omladine u društvu.

Skip to content