Novosti

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca

Međunarodni dan osoba s invaliditetom 3. prosinca se obilježava se u cilju poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom kroz poticanje međusobne suradnje i stvaranje partnerstva među postojećim udruženjima osoba s invaliditetom. Tako se ublažavaju posljedice socijalne isključenosti, ali i senzibilizira javnost na prisutnost osoba s invaliditetom u zajednici i probleme s kojima se svakodnevno susreću, ali s naglaskom na mogućnosti kojima raspolažu.

Potpisivanjem Konvencije o pravima osoba s invaliditetom 2007. godine Republika Hrvatska se obvezala da će poštivati odredbe, između ostalog i one koje se tiču prava na rad i zapošljavanje, pristupačnost, zdravlje, obrazovanje, osposobljavanje i rehabilitacija i neovisno življenje i uključenost u zajednicu uz osiguravanje razumne prilagodbe i bez diskriminacije.

UN-ova je Komisija za ljudska prava, u svojoj rezoluciji 1993/29, od 5. ožujka 1993. godine, pozvala zemlje članice da ističu obilježavanje 3. prosinca s ciljem postizanja punog i jednakog uživanja ljudskih prava i sudjelovanja osoba s invaliditetom u društvu.

Grad Zabok se ponosi aktivnostima na zaštiti potrebitih, a svakako treba istaknuti i brigu o starijim i nemoćnim osobama koje više nisu u stanju obavljati osnovne, svakodnevne radnje u svom domu i napokon su dobile potrebnu pomoć i brigu kroz projekt MIPOS.

Svakim danom njegove realizacije očigledno je koliko je bio potreban. Voditeljica projekta i zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek istaknula je koliko je sretna i ponosna što je projekt MIPOS uspješan u svojem provođenju i više od očekivanog.

Za one koji nisu upoznati s projektom potrebno je reći kako je projekt MIPOS započeo 19. siječnja 2018. godine, a 1. srpnja iste godine zaposleno je 55 žena. Projekt traje do lipnja 2020. godine. Zaposlene žene pružaju usluge pomoći u kući za 313 korisnika s područja Bedekovčine, Budinščine, Donje Stubice, Gornje Stubice, Hrašćine, Krapine, Konjščine, Krapinskih Toplica, Lobora, Mača, Marije Bistrice, Mihovljana, Novog Golubovca, Oroslavja, Stubičkih Toplica, Svetog Križa Začretja, Velikog Trgovišća, Zaboka, Zlatara i Zlatar Bistrice.

Svi partneri u projektu MIPOS i voditeljica Valentina Đurek se nadaju da će se projekt nastaviti i dalje.

Više o projektu na poveznica: http://www.mipos.zabok.hr/

Skip to content