Novosti

Ministar Mrsić s umirovljenicima u Zaboku

Ministar rada i mirovinskog sustava prof.dr.sc. Mirando Mrsić na kraju je svojega posjeta Krapinsko-zagorskoj županiji boravio je u Zaboku. Posjetio je zabočku ispostavu Hrvatskoga zavoda za mirovinsko osiguranje, a u Gradskoj vijećnici razgovarao s predstavnicima zagorskih umirovljeničkih udruga. Domaćin njegova posjeta bio je župan Siniša Hajdaš Dončić. Ministra, župana i njihove suradnike pozdravio je na početku gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek.

Razgovaralo se o aktualnim problemima umirovljeničke populacije, posebno niskih mirovina zagorskih umirovljenika. Predsjednik Matice umirovljenika KZŽ Stjepan Šimag upozorio je da su prosječne mirovine pale na tek 38 posto prosječne plače. Prije rata, dok je Hrvatska imala dva milijuna zaposlenih bilo je 400.000 umirovljenika, pa su mirovine mogle biti 90 posto prosječne plaće. Današnji omjer 1:1,28 dovodi u nezavidan položaj mirovinski fond i državni proračun. Šimag se založio i da se švicarska formula izračuna rasta mirovine zamijeni nekom povoljnijom za umirovljenike, što je za sada nemoguće. Ovogodišnje ponovno usklađivanje nije donijelo veći rast iznosa mirovina.

Pitanje oporezivanja stranih mirovina također je zanimalo nazočne, no to je problem kojim će se pozabaviti ponajprije Porezna uprava. Ostaje i dalje odluka da se za njemačke mirovine porez plaća u Njemačkoj, dok će se za ostale, koje potpadaju pod obvezu oporezivanja, porez plaćati u Hrvatskoj.

Gradonačelnik Hanžek potvrdio je da su iznosi zagorskih mirovina niski, jer ne na primjer, u Zaboku 90 posto mirovina kreće između 1260 i 2660 kuna. Pozdravio je i mjeru zapošljavanja mladih radi pripravničkoga staža, što i u Zaboku daje dobre rezultate. Ono što treba još činiti ubuduće, pored pravednije raspodjele novca za mirovine, jest i povećana kontrolo isplate plaća, doprinosa i poreza, kako bi se i mirovinski fond punio dostatno za isplatu mirovina. Ministar je napomenuo da , bez obzira na sve, isplata mirovina nije dovedena u pitanje.

Pripremio: Nikola Capar

Skip to content