Novosti

Ministar Zmajlović posjetio Regeneraciju Zabok

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar posjetili su u srijedu, 15. srpnja 2015. godine tvrtku Regeneracija u Zaboku, koja se bavi izradom visokokvalitetnih tepiha te izolacija i zaštitnih podnih obloga, čijom upotrebom se ubrzava i pojednostavljuje proces gradnje i ujedno povećava energetska učinkovitost objekata.

Osim navedenog, Regeneracija Zabok bavi se i recikliranjem tekstilnih materijala. U tvrtki u kojoj je zaposleno 200 radnika lani je reciklirano 2500 tone otpadnog tekstila, u planu je kontinuirano povećanje recikliranja te će do 2018. Regeneracija u proizvodnju uložiti još 10 milijuna kuna. Reciklirani tekstil iz Regeneracije koristi se u građevini, automobilskoj industriji, industriji namještaja, poljoprivredi, higijeni. Prilikom posjete Regeneraciji, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović istaknuo je da se odvojenim prikupljanjem otpada pomaže industriji i potiče otvaranje zelenih radnih mjesta, kojih je u mandatu ove Vlade otvoreno 11.000. „Regeneracija reciklira otpadnih tekstil koji većim dijelom uvozi, a 85% svojih prihoda ostvaruje od izvoza. Tvrtka je lider u EU u proizvodnji materijala za izolaciju koji se koriste za povećanje energetske učinkovitosti. Dio tih proizvoda ugrađen je u zgradama i kućama koje energetski obnavljamo. Važno je povećati količine odvojeno prikupljenog otpadnog tekstila jer će se tvrtkama koje recikliraju tekstil smanjiti troškovi proizvodnje. Time potičemo otvaranje zelenih radnih mjesta. Jedan je to od razloga zbog kojeg smo izradili prijedlog Pravilnika o otpadnom tekstilu koji se nalazi u javnoj raspravi“, rekao je ministar Zmajlović.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar također je bio u obilasku ove uspješne tvrtke, prilikom čega je napomenuo: „Regeneracija Zabok jedna je od niza uspješnih primjera u Zagorju, tvrtki koje uspješno posluju i većinu svojih proizvoda izvoze, što je posebno došlo do izražaja nakon ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju, kad su nestale određene barijere koje su priječile domaće tvrtke da budu još bolje. Čuli smo da je Regeneracija nedavno realizirala investicijski ciklus, dijelom uz pomoć nepovratnih sredstava koje je dobila od Ministarstva gospodarstva. Veseli nas i najava nove investicije, danas je najavljeno da će otvorenje novog proizvodnog pogona biti u listopadu ove godine, na čemu čestitam menadžmentu i svim djelatnicima tvrtke“- rekao je župan Kolar.

Uzvanike je kroz proizvodne pogone proveo direktor Regeneracije Anđelko Švaljek, koji je nakon obilaska istaknuo: „Projekt sustavnog prikupljanja otpadnog tekstila iz industrije i kućanstava pokrenuli smo prije tri godine. Cilj je da do 2018. povećamo kapacitet recikliranja tvornice sa sadašnjih 8.000 na 20.000 tona. Naši osnovni ciljevi su da se realizacijom ovog projekta pozicioniramo kao jedinstvena i najveća tvrtka u toj tržišnoj niši u Europi, uz davanje snažnog doprinosa očuvanju okoliša, što smatramo za Hrvatsku kao zemlju s izuzetnim poljoprivrednim i turističkim potencijalom neizmjerno važnim“, rekao je Švaljek. izjavio je direktor Regeneracije Anđelko Švaljek.

U obilasku tvrtke Regenaracija Zabok bili su i zamjenik župana KZŽ Anđelko Ferek-Jambrek, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Sven Müller, potpredsjednik Skupštine KZŽ Tomislav Končevski i zamjenica direktorice ZARE Helena Matuša.

Izvor:www.kzz.hr

Skip to content