Novosti

Ministar Zmajlović zadovoljan kako mali i veliki Zagorci brinu o okolišu

Ovo je županija koja prednjači po projektima koji su vezani za povećanje energetske učinkovitosti, kako u školama, odnosno javnim institucijama, tako i u kućanstvima, pohvalio je ministar Zmajlović.

Ministar zaštite okoliša i prirode, Mihael Zmajlović prošlog je petka posjetio Zagorje. Njegova prva stanica bila je Zlatar Bistrica gdje je posjetio Dječji vrtić Zlatni dani koji se može pohvaliti statusom eko vrtića. Posjetio je odlagalište otpada Tugonica na području Marije Bistrice, nakon čega se uputio do dvorca Bračak u Zaboku gdje je održana i konferencija za novinare. Ispred Grada Zaboka kao domaćina pozdravio je gradonačelnik Ivan Hanžek.Ministar Zmajlović istaknuo je kako se u Krapinsko-zagorskoj županiji na terenu vidi koliko se brine o okolišu.

Dvorac Bračak- uspavani ljepotan

– Ovo je županija koja prednjači po projektimakoji su vezani za povećanje energetske učinkovitosti, kako u školama, odnosno javnim institucijama, tako i u kućanstvima – pohvalio je ministar. Naglasio je još kako je Hrvatskoj cilj do 2020. godine da 20 posto ukupne potrošnje energije dolazi iz obnovljivih izvora energije. Sada smo, dodao je, na 12 posto. Direktor Fonda za energetsku učinkovitost Dinko Polić s krapinsko-zagorskom županicom Sonjom Borovčak potpisao je ugovor o sanaciji i revitalizaciji dvorca Bračak u centar održivog razvoja, a jedan od ugovora vezan je i za ulaganje u obnovljive izvore energije u kućanstvima.Dvorac Bračak ministar je podario epitetom. Rekao je da to uspavani ljepotan i vrhunski, ali rijedak primjer kako jedan spomenik kulture može biti ponovno stavljen u funkciji te služiti građanima.

Obnova kreće najesen

Bit će to centar energetske učinkovitosti, namijenjen poduzetnicima, mladima i školarcima. Prema riječima ravnatelja REGEA-e Julije Domca, projekt sanacije dvorca ‘težak’ je 22 milijuna kuna. – Tu veliku investiciju financiraju Fond za energetsku učinkovitost, Ministarstvo regionalnog razvoja i norveška vlada – rekla je županica, te naglasila kako je posebno veseli energetska učinkovitost u školama. Ministar je obišao i svetište Majke Božje Bistričke, a svoj posjet Zagorju završio je u Klanjcu. Dodajmo i kako je ministar Zmajlović još je jedan u nizu političara koji su vezani uz zagorski kraj i to po ženinoj liniji.

Načelnika Zlatar Bistrice razveselio je posjet ministra, te je istaknuo kako su mala općina s eko školom, eko vrtićem i stotinjak aktivista unutar Udruge Lijepa Naša koji se bave ekološkim zaštitom.

Stjepan Muhek, načelnik Marije Bistrice vjeruje da će se napokon sanirati odlagalište Tugonica koji se nalazi u blizini rijeke Krapine i naselja.

Direktor Fonda za energetsku učinkovitost Dinko Polić s krapinsko-zagorskom županicomSonjom Borovčak potpisao je ugovor o sanaciji i revitalizaciji dvorca Bračak u centar održivog razvoja, a jedan od ugovora vezan je i za ulaganje u obnovljive izvore energije u kućanstvima.
Izvor: Zagorski list

Skip to content