Novosti

Ministrica zaštite okoliša i prirode Mirela Holy posjetila Krapinsko-zagorsku županiju te izrazila zadovoljstvo učinjenim

Zagorje je, na poziv župana Siniše Hajdaša-Dončića, posjetila nova ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy. Svoj je radni posjet našoj županiji započela posjetom dvorcu Bračak. U pratnji župana Hajdaša Dončića, dožupanice Sonje Borovčak, dožupana Anđelka Fereka Jambreka i zagorskih saborskih zastupnika, ministrica Holy pratila je prezentaciju o obnovi samog dvorca te plan njegova pretvaranja u Regionalni centar održive energije. Ravnatelj REGEA-a Julije Domac istaknuo je kako je Krapinsko-zagorska županija prva koja je uvela subvencioniranje solarnih kolektora za fizičke osobe, a mnoge se škole obnavljaju po načelima energetske učinkovitosti.

– Nadam se da će do 2013. godine ovaj objekt postati, kao što je i planirano, centar u kojem će se održavati razne edukacije te koji će sam po sebi biti primjer održive energije – rekao je Domac. Ministrica je zatim posjetila zlatarsku Osnovnu školu te Radoboj, a nakon toga obratila se novinarima u Krapini. Nakon Krapine, otputila se u Zlatar, a posljednja stanica na proputovanju kroz Zagorje bila je tvrtka CIAK u Zaboku. Riječ je o tvrtci koja se bavi zbrinjavanjem opasnog otpada kao što ulja i razna otapala, te neopasnog otpada kao što su hrana i kozmetika kojima je istekao rok trajanja. Tvrtka trenutno ima 19 zaposlenih, a priprema i velike investicije u budućnosti. Posjet ministrice tvrtki komentirao je i vlasnik Ivan Leko. – Velika nam je čast i priznanje što je ministrica došla u posjet našoj tvrtki. Naša tvrtka uspješno posluje, a formula uspjeha je kontinuirani rad, dobro rukovođenje te kvalitetna radna atmosfera i zadovoljstvo radnika – zaključio je Leko. Voditelj tranzitno-distributivnog centra Ozren Hanžek proveo je Mirelu Holy kroz tvrtku te je istaknuo da je CIAK jedina tvrtka u Hrvatskoj i regijikoja posjeduje skladište sa svim važećim dozvolama za zbrinjavanje opasnog i neopasnog otpada. – Iako su postojali skeptici prije nego što se tvrtka otvorila koji su se pribojavali zagađenja, mi smo pokazali kroz dane otvorenih vrata da nema straha od nikakvog zagađenja ni za okoliš ni za ljude. Kod nas se otpad ne zadržava već 90 % ide u izvoz – objasnio je Hanžek. Pred sam kraj posjeta ministrica zaštite okoliša i prirode otkrila nam je kako je doživjela posjet našoj županiji.

– Impresionirana sam onime što sam danas vidjela u Krapinsko-zagorskoj županiji. Puno se radi na području energetske učinkovitosti i zbrinjavanja otpada što mi je jako drago i što je vrlo pohvalno. Nadam se da će i druge županije slijediti primjer Krapinsko-zagorske. Naravno, ima još mnogo problema koje moramo zajednički riješiti. Sigurna sam da ćemo postići odličnu razinu suradnje – zaključila je Holy.

Impresionirana sam onime što sam danas vidjela u Krapinsko-zagorskoj županiji. Puno se radi na području energetske učinkovitosti i zbrinjavanja otpada što mi je jako drago i što je vrlo pohvalno.

Izvor: Zagorski list

OKVIR

Ekologija je jedno, socijala drugo

KRAPINA – Nakon što je posjetila Bračak, Zlatar i Radoboj,ministrica Mirela Holy obratila se novinarima u Krapini. Izrazila je zadovoljstvo projektima koji se realiziraju na polju zaštite i unapređivanja okoliša, gdje važno mjesto imaju i sanacije divljih odlagališta, odnosno uređenje budućeg regionalnog odlagališta Piškornica. Novinarima je bilo zanimljivo što je ministrica Holy u posjet Zagorju stigla sa službenim vozilom na hibridni pogon. Na pitanje planira li Vlada uvesti olakšice za nabavku takvih hibrida, ministrica Holy rekla je da će se i o tome razgovarati.

– Ovo ministarstvo mora i na ovaj način promovirati način ekološki prihvatljivog načina vožnje. A promet je najveći onečišćivač našeg okoliša. Nadamo se da ćemo biti u prilici upravo mi, iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode, više učiniti na tome da se npr. predloži smanjivanje trošarina, kad se netko odluči za kupnju ovakvog vozila. Holy je naglasila da će se mijenjati Zakon o otpad i Zakon o zaštiti okoliša. To je zahtjevna direktiva EU, naglasila je ministrica Holy, gdje će veliki gospodarski subjekti doći pod udar zakona, naravno ukoliko neće ispuniti tražene uvjete koji se odnose na zaštitu okoliša. Mijenjat će se i zakoni i otkupu PET ambalaže. – Moram reći da je ostvareno na tom polju 700 milijuna gubitka. Tako nastavit dalje nije moguće, jer ekološko pitanje ne može biti ujedno i socijalno pitanje. Uz to treba mijenjati i Pravilnik o ambalažnom otpadu, jer hrvatsko tržište postaje i Europsko. I da to našim proizvođačima sve ostane u cijeni, bit će preskupi, odnosno neće biti konkurentni onima od kojih ih danas država štiti carinama. Tako se više dalje ne može i tu će morati doći do promjena. Za to imamo vremena do ulaska u EU. Predstoji nam niz razgovora, dogovora i rasprava o Pravilnicima, koji će se primjenjivati, i tu će svatko iz svojeg ugla trebati sve raspraviti, kako bi se došlo do održivog rješenja – zaključila je ministrica Holy. (Drago Kozina)

u jpg fotka

Skip to content