Novosti

MJERENJA POKAZALA: U Zaboku odlična kvaliteta zraka

Postavljene su dvije mjerne stanice, jedna na Trgu K.Š. Đalskog, a druga kod Opće bolnice Zabok.

Grad Zabok se prijavio na Javni poziv za sufinanciranje projekata primjene koncepta “pametnih gradova i općina” Fonda za zaštitu okoliša i energetske učinkovitosti, s projektom implementacije inovativnog rješenja za povećanje kontrole kvalitete zraka putem dvije indikativne mjerne stanice.

Parametri obuhvaćeni mjernim sustavima su: NO2, NOx, CO, SO2,O3, PM1, PM2.5, PM10, temperatura, vlaga, tlak. Jedna mjerna stanica postavljena je na Trg K.Š. Đalskog, a druga kod Opće bolnica Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

Sustav je trenutno u testnoj fazi, a po njenom završetku, uskoro, kaže zamjenica gradonačelnika Valentina Đurek, podaci će biti dostupni na internetskoj stranici Grada Zaboka, gdje će građani jednim klikom u realnom vremenu moći vidjeti kakva je kvaliteta zraka u njihovom gradu.

Sustav Gradu omogućuje konstantno prikupljanje i analizu podataka o kvaliteti zraka, a s ciljem bržeg informiranja građana i podizanja svijesti o važnosti praćenja i održavanja postojeće kvalitete zraka. Prikupljeni podaci dodatno će se koristiti za izradu strategija sa svrhom održavanja kvalitete zraka na zadovoljavajućoj razini i/ili poboljšanja kvalitete istog.

Po broju klikova Grad će imati podatak o interesu građana odnosno posjetitelja, a shodno tome moći će se kreirati ciljane kampanje za podizanje svijesti građana o ovoj bitnoj temi. Vrijednost projekta je 258.062 kuna.

Prema rezultatima s mjerne stanice na Trgu K. Š. Đalskog, u periodu od 1. do 16. siječnja, razine ugljičnog monoksida, sumpor dioksida i dušikovih oksida su niske, dok su mjerene razine lebdećih čestica niske do visokih vrijednosti.

To zapravo znači da je kvaliteta zraka u Zaboku odlična, a kako nam je pojasnila zamjenica gradonačelnika Grada Zaboka Valentina Đurek, na nešto povišene vrijednosti lebdećih čestica utječu radovi na modernizaciji i elektrifikaciji pruge Zaprešić- Zabok te grijanje tijekom zime. Naime, graf pokazuje da u radnim danima, kada radovi na pruzi traju, razina lebdećih čestica je blago povišena, dok neradnim danima odnosno vikendom, ona pada odnosno niska je. Zanimljivo je da je razina monoksida niska iako su glavni izvor onečišćenja automobili (80 %) odnosno gužve u prometu.

Izvor:Zagorje.com

Skip to content