Novosti

Mreža udruga Zagor održala radionicu „Demokratske institucije i uloga donositelja odluka“

Mreža udruga Zagor održala radionicu „Demokratske institucije i uloga donositelja odluka“ te je organizirala studijski posjet Hrvatskom Saboru

U sklopu projekta „Mladi za lokalne promjene“ koji je financiran u okviru Erasmus+ programa kroz ključnu aktivnost 3: “Sastanci mladih i donositelja odluka u području mladih” Mreža udruga Zagor provodi brojne aktivnosti s mladima.

U petak 25. 10. 2019. zajedno s mladima Zagor je posjetio Hrvatski Sabor. Tijekom posjete stručna voditeljica informirala je mlade o osnovnim činjenicama iz povijesti Hrvatskoga Sabora i saborske zgrade. Objasnila im je kako funkcionira Sabor, te su mladi imali priliku razgledati Veliku vijećnicu i nazočiti plenarnoj sjednici. Također, mladima su se obratili i pozdravili ih saborski zastupnici s područja Krapinsko-zagorske županije.

U ponedjeljak 28. 10. 2019. održana je radionica „Demokratske institucije i uloga donositelja odluka“ (28. 10. 2019.). Ciljevi edukacije bili su osvijestiti mlade o važnosti njihove uloge kao aktivnih građana/ki, prikazati institucionalni okvir za poticanje sudjelovanja mladih na svim razinama, osvijestiti načine aktivnog sudjelovanja u društvu, definirati probleme i potrebe mladih na lokalnoj razini te predstaviti primjere dobre prakse suradnje mladih i donositelja odluka.

Što je Erasmus+ program i što sve obuhvaća, što je Youthpass te razlike između formalnog i neformalnog učenja mladima je pobliže objasnila Ana Đurkan, koordinatorica volontera/ki Mreže udruga Zagor.

Primjere dobre prakse sudjelovanja mladih u procesima odlučivanja predstavile su Natalija Gretić, pročelnica Grada Zaboka te Martina Šarić, viša stručna suradnica za društvene djelatnosti Grada Zaboka koje su predstavila projekte koji se provode u Zaboku a koje su zajednički predložili i kreirali mladi s donositeljima odluka. Martina Gregurović Šanjug, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Krapinsko-zagorske županije, govorila je o ustrojstvu Županije, povjerenstvima, odborima i savjetima u kojima mogu sudjelovati mladi kao i o donošenju Regionalnog programa za mlade kao strateškog dokumenta kojeg su zajedno kreirali mladi i donositelji odluka. O savjetima mladih, posebice Županijskom savjetu i njegovim projektima govorio je član Savjeta mladih Krapinsko-zagorske županije, Deni Hršak.

O važnosti Dijaloga EU-a s mladima, odnosno o provedbi konzultacija u okviru kojih mladi imaju priliku iznijeti svoje mišljenje i prijedloge te na taj način oblikovati najznačajnije europske politike za mlade govorila je lokalna koordinatorica Dijaloga EU-a s mladima, Kristina Franc.

Temu o važnosti proračuna i odlučivanju o prioritetima kroz niz edukativnih vježbi mlade je provela Ivana Radanović, koordinatorica Mreže udruga Zagor.

Skip to content