Novosti

Mreža za razvoj poduzetnosti mladih- pomoć kod zapošljavanja

Projekt se provodi u okviru Operativnog programa prekogranične suradnje Slovenija-Hrvatska. Ukupna vrijednost projekta je 461.734,74 eura, od čega EU financira 386.304 eura, a ostalo je učešće partnera. Projekt traje 24 mjeseca, a započeo je 1. travnja ove godine.

Projekt zajednički provode Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područna služba Krapina i vodeći partner projekta, Regionalni sklad dela Podravje iz Maribora zajedno s područnim službama HZZ-a Varaždin, Čakovec, Zagorskom razvojnom agencijom, te Slovenskim zavodom za zapošljavanje (OS Maribor, OS Ptuj, OS Celje i OS Sevnica). Uvodna konferencija organizirana je kako bi se javnost upoznala s projektom.

– Cilj ovog projekta je poticanje pomoći mladima u poduzetništvu, edukacijom za poduzetničke vještine. Gospodarska kriza je dovela do određenih potresa na tržištu rada. To je značajno utjecalo na mlade, na one koji ulaze u svijet rada, ali su mladi bili i prvi na udaru prilikom otpuštanja. Utvrdili smo, da taj problem postoji na obje strane, kao i to da je poduzetništvo u prekograničnom području- slabo razvijeno. Dogovorili smo se, da ćemo uspostaviti mrežu suradnje dvaju Zavoda i biti potpora mladima kod zapošljavanja ili samozapošljavanja. Stoga ćemo obučiti same djelatnike HZZ-a, tzv. promotore, koji će raditi s mladima. S mladima se treba drugačije raditi, jer žele rješenja odmah, ali žele i trebaju potporu. S druge strane, lako se demotiviraju i treba im ukazivati na prednosti zajedničkog rada. Vole raditi u grupama, a to su sve pokazala istraživanja iz našeg prijašnjeg projekta za mlade. Očekujemo povećanje konkurentnosti i bar mali gospodarski rast poticanjem poduzetništva mladih – rekla je Mirjana Jurman, pročelnica Područne službe Krapina, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Uz domaće partnere, na koferenciju su stigli i brojni gosti iz Slovenije. Projekt su predstavile Mirjana Jurman i Karmen Vaupotič iz Regionalnega sklada dela Podravje.

– Projekt je pripremljen na podlozi sudjelovanja hrvatskog i slovenskog zavoda za zapošljavanje i razvojnih agencija, na podlozi potreba i za to smo dobili sredstva EU. Mreža za razvoj poduzetnosti mladih direktno proizlazi iz potreba, jer je nezaposlenost mladih i u Hrvatskoj i u Sloveniji- visoka. Poduzetništvo predstavlja mogućnost za zapošljavanje mladih. Vesela sam, da se projekt potpore mladima u pokretanju posla provodi i u Hrvatskoj koja je zaključila pregovore s EU. Ovaj projekt je, na neki način, umrežavanje i otvaranje granice, zajedno ćemo razvijati potpore i druge mogućnosti kako pomoći mladima – rekla je Dušanka Lužar Šajt, direktorica Regionalnog sklada dela Podravje iz Maribora. (S. Fu.)

Izvor: Zagorski list

Skip to content