Novosti

MRSIĆ: Značajniji pad nezaposlenosti ćemo vidjeti tek kada bruto domaći proizvod bude negdje iznad 2 posto.

Na tribinu pod nazivom “Zapošljavanje i EU fondovi – mogućnosti za razvoj“, koju su organizirali Grad Pregrada i KZŽ s HZZ-om, Područnim uredom Krapina, nazočio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava. Mrsić je predstavio izmjene i zakonske inicijative na području rada i mirovinskog sustava, s ciljem održavanja socijalne i ekonomske održivosti u srednjoročnom i dugoročnom razdoblju. Osvrnuo se i nanovi Zakon o mirovinskom osiguranju koji će ovo područje regulirati, a novi Zakon o radu poslodavcima omogućiti brže prilagodbe na dinamične promjene u poslovanju i stanju na tržištu, radi poticanja zapošljavanja.

Određeni pomaci

Pitamo se kada će se broj nezaposlenih početi značajnije smanjivati? Pa u onom trenutku kada nam bruto produkt krene prema gore.Tada ćemo vidjeti usporavanje broj nezaposlenih. Međutim, značajniji pad ćemo vidjeti tek kada bruto domaći proizvod bude negdje iznad 2 posto. Važno je da sve ove zakonske inicijativne i reforme provodimo radi otvaranja radnih mjesta.. Treba pričekati sljedećih šest mjeseci, da vidimo da li će se ti trendovi ustaliti i da li ćemo krenuti putem oporavka. Ja sam duboko uvjeren da hoćemo – dodao je ministar Mrsić.Ove godine će se iz Europskog socijalnog fonda što se tiče samozapošljavanja i garancije za mlade povući oko 100 milijuna eura, a s dodatnim sredstvima osiguranima iz poračuna bit će to najveća sredstva do sada koja će se izdvojiti za aktivne mjere politike zapošljavanja.

Ministar pohvalio Područni ured HZZ-a u Krapini

Ministar je posebno naglasio da je HZZ Područna služba Krapina jedna o najboljih u Hrvatskoj. Mirjana Jurman, pročelnica HZZ Područne službe Krapina, predstavila je stanje na tržištu rada u KZŽ, s osvrtom na provedbu Mjera aktivne politike zapošljavanja i aktivnosti Lokalnog partnerstva za zapošljavanje. Kazala je kako je nezaposlenost u rujnu 2013. u našoj županiji 19,9 posto. – Unatoč tomu pokazuju se pozitivni trendovi rasta dobiti prije oporezivanja, rast izvoza i pozitivna vanjskotrgovinska razmjena. S druge strane opterećuje nas daljnje smanjenjebroj tvrtki, pad prihoda, smanjenje broja obrtnika i rast nezaposlenosti – istaknula je Jurman. Župan Željko Kolar istaknuo je da moramo biti spremni za pojačano projektiranje i preuzimanje novca iz EU fondova. – Tek kad počnemo realizirati projekte usmjerene ka Europskom socijalnom fondu i kad se počne povećavatizaposlenost, možemo reći da nam je krenulo nabolje – smatra župan. Domaćin tribine gradonačelnik Pregrade, Marko Vešligaj rekao je kako je Strateški plan razvoja grada Pregrade u rasponu 2014.-2020. već pri završetku. a oslanja se i na fondove EU. Maksimalno će se pomagati gospodarstvenicima. Već ove godine, prema nekim najavama, Grad Pregrada bi mogao krenuti putem gospodarskog oporavka.

Izvor: Zagorski list

Skip to content