Novosti

Na 8. Susretu gradova i općina prijatelja djece u Zaboku Ministrica Opačić poručila mladima da ulažu u sebe i svoje obrazovanje

Grad Zabok i Koordinacijski odbora za vođenje akcije “Grad Zabok- prijatelj djece” u suradnji sa Savezom društva Naša djeca Hrvatske, organizatori su ovogodišnjeg 8. Susreta gradova i općina – prijatelja djece koji se danas održava u Zaboku. Skup su pozdravili mnogi visoki gosti, među ostalima organizatori i domaćini ovog događanja predsjednica DND-a Zabok i Koordinacije akcije gradovi i općine prijatelji djece, Sonja Borovčak i gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, predstojnica UNICEF-ova ureda RH Valentina Otmačić dječja pravobraniteljica Ivana Milas Klarić, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, te savjetnica predsjednika RH za društvene djelatnosti Zrinka Vrabec Mojzeš. U svom obračanju prisutnima, prije svega djeci, potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić poručila je da ulažu u sebe, svoje obrazovanje, da razvijaju toleranciju te da žive u svijetu punom smijeha.

Putem video zida, sudionike ovog Susreta pozdravio je i sam predsjednik RH, Ivo Josipović koji je pohvalio akciju “Gradovi i općine prijatelji djece” te svu djecu koja su kroz dječja vijeća i dječje forume tijekom 15 godina sudjelovali u ovoj akciji. Predsjednik Josipović je poručio i kako je kao veliki prijatelj djece i zagovaratelj njihovih prava sa zadovoljstvom prihvatio pokroviteljstvo nad Susretom kojim se obilježava 25. godišnjica Konvencije UN-a o pravima djeteta, kao i 15. obljetnica akcije Gradovi i općine prijatelji djece.

Na ovogodišnjem susretu sudjeluju predstavnici 26 hrvatskih gradova i općina prijatelja djece, a za njih su tijekom posljepodneva organizirane raznovrsne radionice koje se provode u znaku volonterstva.

U programu svečanog otvorenja su nastupili mali tamburaši i djeca koja se igraju s tradicijskim igračkama. Riječ je o drvenim tradicijskim dječjim igračkama koje se, kao i licitari, nalaze na UNESCO-voj reprezentativnoj listi svjetske nematerijalne kulturne baštine. Više o drvenim tradicijskim igračkama prisutni su saznali iz kratkog filma. U Zaboku se velika pozornost pridaje tradicijskoj kulturi. KUD Zabok u suradnji s Osnovnom školom Ksavera Šandora Gjalskog provodi projekt „Cunge, cunge, cungeraj – folklor našeg zavičaja“ u kojem sudjeluju sva zabočka djeca i to tako da svaka generacija kroz godinu nauči jedan zagorski ples. Svako dijete nauči barem 8 zagorskih plesova, a projekt se svake godine prezentira građanima grada Zaboka. Djelić atmosfere tradicijske kulture prikazao je plesni par KUD-a Zabok Lucija i Dario u originalnim zabočkim nošnjama izveli su Duhekovu polku,

S obzirom na to da je tema Susreta „Volontiranje u Akciji „Gradovi i općine – prijatelji djece“ prikazan je kratki film o uključivanju mladih u volonterske aktivnosti. Film je nastao zahvaljujući volonterkama Društva Naša djeca i učenicima Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Jedan od zaštitnih znakova grada Zaboka dječji je zbor „Zabočki mališani“, koji su prošle godine proslavili 20 godina postojanja. Tim povodom okupili su se pjevači i pjevačice svih generacija te je snimljen CD „Veliki i mali“. Posebno za današnju priliku ponovno su se okupili kako bi predstavili neke svoje uspješnice.

Nastupom Zabočkih mališana završeno je svečano otvaranje 8. Susreta gradova i općina – prijatelja djece, a nakon kratke pauze, u ovoj dvorani su za djecu prikazani pobjednički filmovi s KIKI Festivala – Međunarodnog festivala dječjeg filma, a odrasli su se uputiti na radionice u Veliku galeriju Grada Zaboka.

Skip to content