Novosti

Na autocesti Zagreb- Macelj visina cestarine ostaje ista, a planira se i uvođenje ENC-a.

Cestarina na autocestama kojima upravljaju Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka Zagreb poskupjet će od 1. lipnja za 15 posto. Na autocesti Zagreb – Macelj cestarina se neće povećavati.

Član Uprave AZM Aleksandar Čaklović za Zagorski list je izjavio kako se najvjerojatnije tijekom 2012. godine visina cestarine neće mijenjati, ako gledamo gospodarska kretanja. Rekao je kako se promjena cestarine zasniva na podacima Zavoda za statistiku, a vezana je uz promjene bruto nacionalnog dohotka u RH. Zadnji puta cestarina se mijenjala 1. 1. 2009. Prema riječima Čaklovića, visina cestarine i način njene korekcije utvrđen je i dio je Ugovora o koncesiji potpisanog po predstavnicima RH kao Davatelja koncesije i predstavnika koncesijskog društva Autocesta Zagreb Macelj d.o.o.

-Autocesta Zagreb-Macelj planira uvesti elektroničku naplatu cestarine (ENC). S uspostavljanjem ENC-a istovremeno se planira i izgradnja sada nedostajućeg kolnika autoceste u duljini oko 3850 metara na dijelu između Krapine i Đurmanca – najavio je Čaklović te dodao kako su pregovori u svezi gradnje već započeli. Na pitanje hoće li se prijevoznicima s krapinskim registarskim oznakama omogućiti povoljnija vožnja autocestom, odgovorio je kako korisnici autoceste, pa i oni s KR registracijom imaju mogućnost kupnje pretplatne karte za I i II skupinu vozila uz popust od 15 posto uz najmanju uplatu od 200 kuna.

-Jednako tako, postoji mogućnost kupnje pretplatne karte za III i IV skupinu vozila uz popust od 10 posto, te početnu uplatu od 4000 kuna. Karte nisu vezane uz registarske oznake ili ime korisnika i mogu se nadoplaćivati, a upotreba nije vremenski ograničena – dodao je. Naglasio je i kako AZM istražuju mogućnost uvođenja, novih, možda za korisnike, prihvatljivijih mogućnosti naplate cestarine. Naručena je tako studija od Instituta građevinarstva Hrvatske koja bi trebala ukazati na mogućnost, i prvenstveno financijsku opravdanost uvođenja novih mogućnosti plaćanja cestarine u cilju iznalaženja povoljnijih uvjeta i to za sve korisnike, ne samo za vozače s krapinskim registarskim oznakama, a koji, znamo, plaćaju najskuplju cestarinu u Hrvatskoj.

Čaklović: Autocesta Zagreb-Macelj planira uvesti elektroničku naplatu cestarine (ENC). S uspostavljanjem ENC-a istovremeno se planira i izgradnja sada nedostajućeg kolnika autoceste u duljini oko 3850 metara na dijelu između Krapine i Đurmanca. Pregovori su već započeli.
Izvor: Zagorski list

Skip to content