Novosti

Nabavljena dva respiratora i šest monitora vitalnih funkcija

Vrijednost aparata je 510.999 kuna, a nabavila ih je Bolnica sredstvima koje je osigurala Krapinsko – zagorska županija.

Ispred Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veteran predstavljena su javnosti dva respiratora i šest monitora vitalnih funkcija, vrijednih 510.999 kuna koje je Bolnica nabavila sredstvima koje je osigurala Krapinsko – zagorska županija.Tom prilikom župan Željko Kolar istaknuo je da Krapinsko – zagorska županija zajedno s Bolnicom vodi brigu o stanovnicima i njihovom zdravlju i kontinuirano ulažu u novu medicinsku opremu, nove aparate i tehnologiju kako bi pružili maksimalnu zdravstvenu zaštitu bez obzira o kojoj bolesti se radi. – Nakon pojave COVID –a 19 u Hrvatskoj odmah smo u suradnji i na temelju analize koju je napravila Bolnica krenuli u nabavu dva respiratora i šest aparata za praćenje životnih vitalnih funkcija, oni su sada nabavljeni i na raspolaganju su zdravstvenim djelatnicima kako bi ih koristili kad je potrebno. Ukupna investicija je 510.990 kuna i vjerujem da je to itekako poruka našim sugrađankama i sugrađanima da o njima vodimo brigu – kazao je župan Kolar.

Dodao je da Krapinsko – zagorska županija na godišnjoj razini iz vlastitih sredstava izdvaja 2,5 milijuna kuna. Taj kredit bit će otplaćen u trećem kvartalu 2021. godine. – Unaprijed najavljujem da ćemo ta sredstva zadržati i ulagati dalje u Bolnicu Zabok, sukladno potrebama i uputama koje ćemo dobiti od uprave bolnice i Stručnog i Upravnog vijeća. Uz to, 10,2 milijuna kuna iz decentraliziranih sredstava se također na godišnjoj razini ulaže u bolnicu, a radimo i niz manjih akcija kao što je bilo darivanje bodića, benkica, jastučnica i plahti za ginekološki odjel u OB Zabok – kazao je župan Kolar. Konstatirao je da epidemiološka situacija u Hrvatskoj, nažalost, nikada nije bila gora. – Očigledno da smo u nekim stvarima pogriješili, međutim, ono što je najteže je to da će zdravstveni sustav ponovno biti pod posebnim opterećenjem. Koristim priliku da zahvalim svim zdravstvenim djelatnicima u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana na izuzetnoj profesionalnosti, stručnom znanju, energiji, volji i želji koju ulažu od same pojave koronavirusa u županiji jer u onom trenu kada se situacija malo smirila, bile su ogromne liste čekanja koje su rješavali, a koliko je to opterećenje, govori činjenica da je primjerice liječnica uspjela 5 ili 6 dana godišnjeg odmora i to će joj vjerojatno biti sve za ovu godinu. Od nacionalnog Stožera tražim da sve mjere koje se donose budu vrlo jasne i precizne, da ne čekamo predugo kako bi mi koji upravljamo sustavom na regionalnoj razini znali u pravo vrijeme pripremiti se i povući prave poteze. Mi ćemo kao Krapinsko – zagorska županija zajednički pratiti razvoj situacije i ako će biti potrebno ponovno financijski intervenirati jer smo i rebalansom proračuna osigurali određena sredstva. Imamo nabavljenih 100 tisuća maski koje su na zalihi jer još ne znamo kakva će biti situacija sa školama, tko će biti zadužen za nabavku opreme – kazao je župan Željko Kolar.

Voditeljica službe interne medicine Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Marija Marković zahvalila se uime svih liječnika i medicinskih sestara na ovoj hvalevrijednoj nabavci uređaja. – Radi se o dva vrhunska respiratora koji su ‘mercedesi’ u svojoj klasi i centralnog monitorskog sustava koji može istovremeno pratiti vitalne parametre šest pacijenata. To će nam značajno olakšati rad s najtežim bolesnicima. Ti respiratori će biti korišteni u centralnoj jedinici intenzivnog liječenja i u jedinici za intenzivno – kardiološko liječenje te prema potrebi za pacijente u izolacijskoj jedinici odnosno COVID-19 pozitivne koji će zahtijevati mehaničku potporu disanja – rekla je dr. Marković.

Županiju i županu zahvalio se i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina kazavši da to više nije iznimka. – Županija je naš osnivač i prati nas cijelo vrijeme, u zadnjih tri ili četiri godine investirali smo preko 30 milijuna kuna u bolnicu i ovo je samo dokaz da bez moderne medicinske opreme ne možemo pružiti kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Ova dva respiratora i centralni sustav su nam nedostajali od prije. Kad je započela COVID pandemija zbog šest izolacijskih jedinica uvidjeli da imamo nedostatak aparata i krenuli smo u nabavku respiratora i centralnog monitoring sustava kako bi pacijenti imali kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Jer, respiratori spašavaju ljudske živote. No, nisu samo zbog naših mogućih COVID pacijenata već i zbog svih teških pacijenata koje moramo intenzivno liječiti – rekao je ravnatelj Vančina.

Na pitanje novinara odgovorio je da u bolnici trenutno ima 10 respiratora koji se svakodnevno koriste. – U jedinici intenzivnog liječenja imamo deset kreveta i bilo bi dobro da se nikad ne koriste jer zapravo održavaju ljude na životu. U Zagreb je do sada transportirano troje pacijenata. Do sada nismo imali pacijenata na respiratoru i nadam se da će se takva situacija održati. Spremni smo za jesen, jer osim COVID-a čeka nas i gripa i prehlada – kazao je ravnatelj Vančina.

Župan Željko Kolar iskoristio je priliku i zahvalio se svim zdravstvenim djelatnicima na području Krapinsko – zagorske županije apelirao na mlade koj dolaze s godišnjeg da po povratku pripaze na kontakte.

Izvor:Zagorje.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email
Share on print
Skip to content