Novosti

Nagrada za izvornost Ansamblu Zabok na Međunarodnom festivalu folklora

Prošlog vikenda Ansambl Zabok sudjelovao je na 20. Međunarodnom festivalu folklora u Velikoj Gorici. Plesački i tamburaški ansambli su izveli koreografiju „Bistranjski plesovi“ koju potpisuje umjetnička direktorica Senka Jurina uz glazbenu obradu Zdravka Završkog.

Tako su zabočki folklorni plesači uz domaćine Folklorni ansambl „Turopolje“ imali čast prikazati mali djelić hrvatske folklorne baštine. Na festivalu su još sudjelovali Folklorni ansambl „Horo“ iz Sofije (Bugarska), Kulturno umjetničko društvo „Bresana“ iz Dragaša (Kosovo), Kulturno umjetničko društvo „Lira Folklor“ iz Beograda (Srbija) i Kulturno umjetničko društvo „Drimkol“ iz Vevčana (Sjeverna Makedonija).

Svojom originalnom i srčanom izvedbom plesači su osvojili srca gledatelja i stručnog povjerenstva koje im je dodijelilo nagradu za izvornost. Nagradu je preuzeo predsjednik Ansambla, Martin Kotarski. Bila je to prilika javno prikazati da tradicija njegovanja kulturne baštine; koreografiranog i izvornog folklora Hrvatskog zagorja ne nestaje usprkos velikim teškoćama u radu Ansambla unazad godinu i pol zbog pandemije COVIDom.

Da plesači nisu posustajali, te da vodstvo Ansambla ima viziju djelovanja pokazuju izuzetni rezultati u nedavno održanom natjecanju plesačkih parova „Drmeš Da“ u kojem je Ansambl Zabok sudjelovao sa dva natjecateljska i jednim parom u revijalnom programu.

Skip to content